Ανακτήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες του πληρώματος από το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus

Ανακτήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες του πληρώματος από το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus
SEYNE, FRANCE - MARCH 25: Rescue workers and gendarmerie continue their search operation near the site of the Germanwings plane crash near the French Alps on March 25, 2015 in La Seyne les Alpes, France. A Germanwings Airbus A320 airliner with 150 people on board crashed yesterday in the French Alps. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
SEYNE, FRANCE - MARCH 25: Rescue workers and gendarmerie continue their search operation near the site of the Germanwings plane crash near the French Alps on March 25, 2015 in La Seyne les Alpes, France. A Germanwings Airbus A320 airliner with 150 people on board crashed yesterday in the French Alps. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Jeff J Mitchell via Getty Images

Ανακτήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες του πληρώματος από το μαύρο κουτί που έχει βρεθεί, του αεροπλάνου της Germanwings, που συνετρίβη την Τρίτη της γαλλικές Άλπεις. Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της αποκρυπτογράφησης των συνομιλιών, χωρίς όμως ακόμη να έχουν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Βρέθηκαν ηχητικά δεδομένα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ερευνητές από τη γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA) που έχουν αναλάβει την έρευνα έδωσαν στοιχεία για τη συσκευή ηχογράφησης του πιλοτηρίου που ανασύρθηκε λίγες ώρες μετά τη συντριβή.

Πηγή: BEA, THE FRENCH CIVIL AVIATION SAFETY INVESTIGATION AUTHORITY

Όπως είπε ο επικεφαλής της BEA «καταφέραμε να βγάλουμε ηχητικά δεδομένα που είναι χρήσιμα» ενώ επεσήμανε ότι το μαύρο κουτί βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης και εστάλη άμεσα στην BEA. «Το κομμάτι που φαίνεται είναι η βάση που περιλαμβάνει τα δεδομένα και όχι ολόκληρο το μαύρο κουτί. Έχει ένα σύστημα που στέλνει τα δεδομένα σε περίπτωση που πέσει στο νερό, αλλά σε επίγεια πτώση δεν συμβαίνει», είπε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει δουλειά ώστε να μεταφραστούν σωστά οι ήχοι. «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι περιλαμβάνουν τα ηχητικά δεδομένα. Θα πάρει χρόνο να ξεδιαλύνουμε το συναγερμό, τις φωνές, τους ήχους του αεροπλάνου. Η δουλειά αυτή θα πάρει ίσως βδομάδες, ακόμη και μήνες. Μόλις πάρουμε πληροφορίες από το πιλοτήριο θα προσπαθήσουμε να τις μεταδώσουμε το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.

Όπως εξήγησε η δουλειά στο σημείο άρχισε άμεσα και οι ερευνητές του BEA μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για να ερευνήσουν στο πεδίο της συντριβής. Χρησιμοποιούν σχοινί προκειμένου να μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.

Δεν έχει βρεθεί το δεύτερο μαύρο κουτί

Οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις κατάφεραν να ανασύρουν μόνο το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά, παρά τη φιλολογία που επικράτησε όλη την ημέρα σήμερα Τετάρτη, ότι είχε εντοπιστεί και το δεύτερο μαύρο κουτί. Κάτι που επιβεβαίωσε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που επισκέφθηκε το σημείο μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, όσο και η BEA.

Η έκταση της συντριβής δεν είναι πολύ μεγάλη και θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία για τα αίτια της συντριβής. Δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία που μπορεί να είναι παραπλανητικά, ανέφερε για εικασίες που μιλούν για αποσυμπίεση της καμπίνας ο Γάλλος ερευνητής.

«Θέλουμε χρόνο για να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες» είπε σημειώνοντας πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να αποκλείσει το οποιοδήποτε αίτιο».

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει εμπλοκή τρίτου

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωνε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποπτεύεται ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings. «Δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στους δημοσιογράφους, αν και πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα εξετάσουν κάθε πιθανότητα.

Από 15 διαφορετικές χώρες οι 150 επιβάτες

Οι 150 επιβαίνοντες του αεροπλάνου Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο συνετρίβη την Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις κατάγονταν από περίπου 15 χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, που κατέπεσε χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις. Στο μεταξύ τουλάχιστον 51 Ισπανοί ήταν μεταξύ των 150 επιβαινόντων στο Airbus, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, αναθεωρώντας για μια ακόμη φορά προς τα πάνω τον αριθμό των θυμάτων με ισπανική υπηκοότητα.

Τα περισσότερα θύματα είναι Γερμανοί και Ισπανοί. Υπήρχαν επίσης επιβάτες από Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Κολομβία, Δανία, Βρετανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μαρόκο, Μεξικό και Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλή