Με παραλληλισμούς του αγώνα του 1821 με το σήμερα, οι δηλώσεις πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Με παραλληλισμούς του αγώνα του 1821 με το σήμερα, οι δηλώσεις πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας
EUROKINISSI

Δηλώσεις με ιδιαίτερα μηνύματα έκαναν οι εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας μετά το πέρας της παρέλασης στο Σύνταγμα, αφού δεν αφορούσαν μόνο την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου αλλά και τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα και η ελληνική κοινωνία καθώς και την ανάγκη ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος απέναντι στις δυσκολίες.

«Η σημερινή παρέλαση επέδειξε πως για όλο τον ελληνισμό η 25η Μαρτίου δεν είναι απλά μια επέτειος. Το μεγάλο μήνυμα της εθνεγερσίας είναι ένας ηρωικός στοχασμός της ελευθερίας ως βιωματικής κατάστασης του ανθρώπου» ανέφερε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος. «Σήμερα ο ελληνισμός ενωμένος δίνει το δικό του αγώνα και σ στέλνει μήνυμα για τις διαχρονικές αξίες όπως τον ανθρωπισμό, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Και εκπέμπει αυτό το μήνυμα με όλους τους λαούς της ΕΕ. Γιατί αυτές οι αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν κοινές αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εύχομαι του χρόνου ο λαός μας να γιορτάσει αυτή την επέτειο κάτω από καλύτερες συνθήκες και μακριά από αυτό τον εφιάλτη που ζει και τον θίγει βαθύτατα» .

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «Γιορτάζουμε με περηφάνια την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η Ελληνική Επανάσταση, πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού και των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης, απότοκο του μεγάλου ξεσηκωμού του λαού μας, όρισε το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ένα πλαίσιο που μας ορίζει, μας προστάζει, να διατηρούμε ως κόρη οφθαλμού την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Σήμερα πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στον λαό μας. Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες. Και όταν ένας λαός διεκδικεί, όση δύναμη και αν έχουν οι αντίπαλοι του, αν διεκδικεί και είναι αποφασισμένος και, κυρίως, έχει το δίκιο με το μέρος του, τότε όλα μπορεί να τα καταφέρει».

«Η επέτειος του 1821 μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία είναι βγαλμένη από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά. Όσοι αιώνες και εάν περάσουν το πάθος για τη λευτεριά μας παρακινεί και ξεσηκώνει την επαναστατική δημοκρατική διεκδίκηση» δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Μέρες όπως σήμερα και περιόδους όπως η τωρινή είναι ζωτικό να θυμόμαστε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθερο και να θυμόμαστε ότι η ελευθεριά έχει περιεχόμενο ζωής, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και αξιωμάτων. Ό,τι λιγότερο είναι κατώτερο της κληρονομιάς που μας άφησαν όσοι θυσιάστηκαν», κατέληξε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος συνεχάρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τους συμμετέχοντες στη παρέλαση αλλά και τους πολίτες που παρά τη βροχή, μετέβησαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν τους σημερινούς εορτασμούς για την 25ης Μαρτίου και την παρέλαση. Όπως τόνισε, «το μήνυμα της ημέρας αλλά και του Έθνους, είναι ένα μήνυμα ενότητας» ενώ συμπλήρωσε πως «όπως προσβάλει τη χώρα, ή θα απειλήσει της κυριαρχία της, θα μας βρει ενωμένους μπροστά του». Δήλωσε δε υπερήφανος «για τα παιδιά μας και γι' αυτούς που δεν παρέλασαν αλλά φυλάνε τη πατρίδα στον Έβρο, στην παραμεθόριο».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας γέμισαν υπερηφάνεια σήμερα και αυτοπεποίθηση. Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και πρέπει να πάρουμε τα παραδείγματα από τους ήρωες του 1821", δήλωσε ο βουλευτής και εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, Γιάννης Τραγάκης, μετά το πέρας της παρέλασης. «Μέρα μνήμης για να τιμήσουμε τη μνήμη τους, μέρα μνήμης για να μιμηθούμε κι εμείς, τις δύσκολες περιόδους που περνάει η χώρα μας τώρα, ότι πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, κρατώντας όλα όσα κατά καιρούς έχουμε κάνει καλά και γόνιμα, και να τα συμπληρώσουμε με υπερηφάνεια, εγωισμό και ομοψυχία».

Εξερχόμενος από τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά αμέσως μετά τη δοξολογία, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να τιμάμε και κυρίως να μελετάμε τους προγόνους μας. Γιατί η τόλμη τους, η σύνεσή τους, τα σχέδιά τους μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη σχέση και με τη δική μας ανάσταση. Ο τόπος χρειάζεται μία επανάσταση σήμερα, την επανάσταση της λογικής. Έχουμε πολλή μεγάλη δύναμη και πρέπει να βγούμε μπροστά με μεγάλες αλλαγές στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω σε αυτό τον μεγάλο και καινούργιο αγώνα που πρέπει να δώσουμε- κυρίως για τα παιδιά μας- θα είμαστε πολλοί και θα είμαστε και ενωμένοι».

Δημοφιλή