ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/03/2015 16:01 EET | Updated 25/03/2015 16:01 EET

Mέχρι τη Δευτέρα το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, το οποίο όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, θα οριστικοποιηθεί από το Brussels Group. Στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη συμφωνήθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Παράλληλα, τρεις αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg δήλωναν μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ότι η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Μαρτίου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο της για τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τους εταίρους της.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση στο EuroWorking Group ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικής πηγές για τις επόμενες κινήσεις:

-η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

-υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

-οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Νέα μικρή ανάσα ρευστότητας από ΕΚΤ

Στο μεταξύ, την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τραπεζική πηγή.