Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τα τελευταία λεπτά του Airbus 320

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τα τελευταία λεπτά του Airbus 320
Workers from the Delphi factory, who lost two colleagues in the Germanwings flight crash, grieve after a minute of silence in Sant Cugat del Valles, near Barcelona, Spain, Wednesday, March 25, 2015. Germanwings Flight 9525 from Barcelona to Duesseldorf crashed Tuesday, April 24, in France. A total of 67 Germans, many Spaniards, and people from Australia, Japan, Israel, Turkey, Denmark and the Netherlands are believed to be among the 150 on board who died. (AP Photo/Manu Fernandez)
Workers from the Delphi factory, who lost two colleagues in the Germanwings flight crash, grieve after a minute of silence in Sant Cugat del Valles, near Barcelona, Spain, Wednesday, March 25, 2015. Germanwings Flight 9525 from Barcelona to Duesseldorf crashed Tuesday, April 24, in France. A total of 67 Germans, many Spaniards, and people from Australia, Japan, Israel, Turkey, Denmark and the Netherlands are believed to be among the 150 on board who died. (AP Photo/Manu Fernandez)
ASSOCIATED PRESS

Συγκλονίζει η αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Airbus της Germanwings ήταν εκείνος ο οποίος την περασμένη Τρίτη έριξε το αεροσκάφος στις Άλπεις παρασύροντας στο θάνατο 150 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου. Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες για τα τελευταία 30 λεπτά της πτήσης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις έρευνες. Οι αρχές προσπαθούν να συγκροτήσουν το ψυχολογικό προφίλ του 28χρονου συγκυβερνήτη που φέρεται ως ο υπαίτιος της αεροπορικής τραγωδίας.

Οι επιβάτες της πτήσης 4U9525, που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, είχαν επίγνωση της επικείμενης συντριβής, όπως αποδεικνύουν τα καταγεγραμμένα ουρλιαχτά τους, ενώ αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες του καπετάνιου που είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο να σπάσει την πόρτα για να αποτρέψει το μοιραίο.

Τα τελευταία λεπτά

Σε απόλυτη ηρεμία ο συγκυβερνήτης, όπως μαρτυρεί το τέμπο της αναπνοής του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας είπε πως τα πρώτα 20 λεπτά της πτήσης οι συνομιλίες είναι κανονικές και όλα πηγαίνουν καλά. Λίγο μετά ο κυβερνήτης έχοντας αρχίσει τις συνεννοήσεις με τον πύργο ελέγχου της Μασσαλίας για την προσγείωση, σηκώνεται από τη θέση του,προφανώς για να πάει στην τουαλέτα και βγαίνει από το πιλοτήριο παραχωρώντας τον έλεγχο του αεροσκάφους στον 28χρονο συγκυβερνήτη Αντρέα Λούμπιτς.

Ακούγεται, να δίνει εντολή στον συγκυβερνήτη να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους, να σέρνει την καρέκλα του και να κλείνει την πόρτα καθώς εξέρχεται από το πιλοτήριο.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ ο κυβερνήτης έχει κλείσει πίσω του την ειδική πόρτα ασφαλείας ο συγκυβερνήτης προγραμματίζει τον αυτόματο πιλότο για κάθοδο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα από εκείνη τη στιγμή στο πιλοτήριο επικρατεί απόλυτη ησυχία και το μόνο που ακούγεται είναι η αναπνοή του συγκυβερνήτη.

Η αναπνοή του είναι κανονική, είχε τις αισθήσεις του, διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να συνέβη κάτι με την υγεία του συγκυβερνήτη.

Η περιγραφή των τελευταίων λεπτών είναι δραματική.

Λίγα λεπτά μετά την έξοδο του από το πιλοτήριο ο πιλότος του αεροπλάνου επιστρέφει ωστόσο ο ειδικός κωδικός που χρησιμοποιεί για να ανοίξει την πόρτα δεν γίνεται αποδεκτός.

Η πόρτα είνα κλειδωμένη, ο συγκυβερνήτης έχει κάνει μπλοκάρει ηλεκτρονικά την πόρτα. Κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα στο πιλοτήριο

Αρχικά ο πιλότος χτυπά σιγά την πόρτα όταν όμως ο Αντρέα Λούμπιτς δεν απαντά και δεν ανοίγει αρχίζει να την χτυπά με δύναμη.

Εν τω μεταξύ όλες οι προσπάθειες του πύργου ελέγχου της Μασσαλίας να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος είναι μάταιες, ενώ οι επιβάτες έχουν αντιληφθεί ότι το αεροσκάφος χάνει ύψος και στον καταγραφέα του μαύρου κουτιού ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά.

Ο συγκυβερνήτης έχει ενεργοποιήσει το κουμπί για την χειροκίνητη απώλεια ύψους.

Παράλληλα ακούγεται ο συναγερμός διάρκειας 30 δευτερολέπτων που προειδοποιεί ότι το αεροσκάφος πλησιάζει επικίνδυνα στο έδαφος.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας χάνουν από τα ραντάρ το στίγμα του αεροσκάφους και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, όμως όλα έχουν τελειώσει.

Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, τα θύματα δεν αντελήφθησαν πως το αεροπλάνο πρόκειται να συντριβεί παρά «την εντελώς τελευταία στιγμή», έχασαν «ακαριαία» τη ζωή τους και «ακούστηκαν κραυγές τις εντελώς τελευταίες στιγμές» είπε.

Ποιός ήταν ο συγκυβερνήτης

Αυτή τη στιγμή οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν για ποιο λόγο ο 28χρονος πιλότος προέβη σε αυτή την πράξη.

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως η ενέργεια του συγκυβερνήτη, για τον οποίο είπε πως ονομάζεται Αντρέας Λούμπιτς, ήταν «γερμανικής εθνικότητας» και «δεν είχε καταγραφεί ως τρομοκράτης», δείχνει πως αυτός «είχε βούληση να καταστρέψει το αεροπλάνο» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να θεωρηθεί η συντριβή «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Λούμπιτς ήταν 28 ετών και ξεκίνησε τη φοίτησή του στη σχολή της Lufthansa στη Βρέμη το 2008, ενώ μέρος των σπουδών του ήταν και στην Αριζόνα

.

Ωστόσο διέκοψε τις σπουδές του για κάποιους μήνες, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις και λίγο αργότερα ξεκίνησε και πάλι τη φοίτησή του, πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο πως έπασχε από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Germanwings ο συγκυβερνήτης του Airbus, είχε μόνο 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τον συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL από το Μονταμπάουρ –τον τόπο καταγωγής του–, μια παλιά του συμμαθήτριά του δήλωσε ότι πριν από έξι χρόνια της είχε εκμυστηρευθεί ότι έπασχε από υπερκόπωση και κάποιας μορφής κατάθλιψη. Η ίδια ωστόσο δήλωσε ότι τον συνάντησε πριν από τα Χριστούγεννα και της έδωσε την εντύπωση ενός «απολύτως υγιούς νέου».

Ο Λούμπιτς ο οποίος ασχολείτο με την αεροπλοΐα από την ηλικία των 14 ετών, ενώ όσοι τον γνώριζαν στην αερολέσχη, όπου έλαβε το πρώτο του δίπλωμα, κάνουν λόγο για έναν φιλικό νέο που είχε πολλούς φίλους και κοινωνική ζωή.

Ο 28χρονος καταγόταν από το χωριό Μονταμπούρ κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, όπου ζούσε με τους γονείς του, ενώ διατηρούσε και ένα διαμέρισμα στο Ντύσελντορφ.

Προβληματισμός στην Ένωση Πιλότων της Γερμανίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings να μην οφείλεται σε αυτοκτονία του συγκυβερνήτη, άφησε η Ένωση Πιλότων Cockpit, κάνοντας λόγο και για άλλα πιθανά σενάρια.

«Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δεν μπορούσαμε ως τώρα να το φανταστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιεργκ Χάντβεργκ και πρόσθεσε ότι στην ιστορία της αεροπλοΐας έχουν υπάρξει κι άλλα κρούσματα αυτοκτονιών.

«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα. Βεβαίως αρκετά συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι μπορεί να πρόκειται για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε να μην χαρακτηριστεί η συντριβή πρόωρα αυτοκτονία.

«Στα νέα στοιχεία των ερευνητών αυτό είναι μόνο ένα ενδιάμεσο πόρισμα. Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια», τόνισε.

Ερευνά το παρελθόν του η αστυνομία

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξει οι αρχές της Γερμανίας ξεκίνησαν έρευνες στην κατοικία όπου διέμενε ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 στο Ντίσελντορφ καθώς και σε άλλες ιδιοκτησίες.

Οι έρευνες άρχισαν μετά τις δηλώσεις του Γάλλου εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπριν Ρομπέν, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Λούμπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 150 επιβαίνοντες σε αυτό, δήλωσε ο Γερμανός εισαγγελέας Κριστόφ Κούμπα.

Ο Κούμπα δήλωσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι του Reuters, που βρίσκονταν έξω από πατρικό του Λούμπιτς, δήλωσαν ότι αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στην κατοικία κουβαλώντας χάρτινες κούτες.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι ο αριθμός των Γερμανών υπηκόων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της συντριβής είναι μεγαλύτερος από εκείνον που είχε ανακοινωθεί χθες Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι συνολικά 75 Γερμανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Χθες, ο επικεφαλής της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, είχε ανακοινώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 Γερμανοί, ωστόσο είχε διευκρινίσει ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν δεν ήταν ακριβής εξαιτίας αποκλίσεων που οφείλονται σε διπλή υπηκοότητα.

Μέρκελ: Αδιανόητο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους Airbus Α320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις παίρνει «μια αδιανόητη διάσταση» μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους το έριξε σκοπίμως.

«Κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα και κάθε λεπτομέρεια να εξεταστεί σε βάθος. Τα σημερινά νέα ρίχνουν για άλλη μια φορά ένα φριχτό βάρος στους συγγενείς των θυμάτων. Οι σκέψεις μας, αυτές τις ώρες και τις ημέρες της οδύνης, είναι μαζί τους», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Δημοφιλή