Τι συμβαίνει με τις πόρτες των πιλοτηρίων στα αεροσκάφη: πώς μπορεί κάποιος να κλειδωθεί στο κόκπιτ

Τι συμβαίνει με τις πόρτες των πιλοτηρίων στα αεροσκάφη: πώς μπορεί κάποιος να κλειδωθεί στο κόκπιτ

Καθώς η είδηση ότι ο Γερμανός συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus, ο οποίος είχε μείνει μόνος στο πιλοτήριο, αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα και ενήργησε έτσι ώστε το αεροπλάνο να ακολουθήσει την καταστροφική του πορεία, κάνει τον γύρο του κόσμου, τίθενται ερωτήματα- ένα βασικό εκ των οποίων είναι το πώς μπορεί κάποιος να κλειστεί στο πιλοτήριο, αποκλείοντας την πρόσβαση στους έξω.

Όπως εξηγεί στη HuffPost Greece o Αθανάσιος Μπίνης, μηχανικός αεροσκαφών και πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων , οι πόρτες μετά τις επιθέσεις της 11/9 είναι αλεξίσφαιρες και πάντα κλειδωμένες από τη στιγμή που ξεκινήσει η πτήση. Για να μπει κάποιος μέσα από τον θάλαμο επιβατών, πολλές εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα συστήματά τους με κάμερα, ώστε να μπορούν να δουν οι πιλότοι από μέσα ποιος είναι έξω. Επίσης, ο αεροσυνοδός επικοινωνεί μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας, και ο κυβερνήτης ανοίγει.

Για το άνοιγμα της πόρτας, υπάρχουν δύο κωδικοί, ο normal και ο emergency. Όσον αφορά στον πρώτο, χρησιμοποιείται για να ανοίξει η πόρτα όταν βρίσκεται σε normal mode. Εάν η πόρτα έχει ρυθμιστεί από αυτούς που βρίσκονται στο πιλοτήριο για να είναι στο locked, έξω εμφανίζεται μια κόκκινη ένδειξη σε panel. «Σε αυτή την περίπτωση, όταν η πόρτα είναι κλειδωμένη από μέσα, οι έξω προσπαθούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά» σημειώνει ο κ. Μπίνης. Εάν δεν λάβουν απάντηση, τότε χρησιμοποιείται ο emergency κωδικός. Μετά από προεπιλεγμένο/ προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (από 5 έως 20 λεπτά) η πόρτα ανοίγει (πράσινη ένδειξη) για πέντε δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μπορεί να μπει κάποιος μέσα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μπίνης, εάν θέλει κάποιος να αποκλείσει την πρόσβαση, τότε έχει τη δυνατότητα- εφόσον γνωρίζει ποιο είναι το χρονικό διάστημα που έχει επιλεγεί για το ξεκλείδωμα της πόρτας από τη στιγμή εισαγωγής του κωδικού- να «κλειδώσει» πρακτικά την πόρτα, με επανειλημμένα lock, μηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο.

Δημοφιλή