Ο συγκυβερνήτης είχε άδεια από γιατρό την ημέρα που έριξε το αεροπλάνο στις Αλπεις και το έκρυψε από την εταιρεία

Ο συγκυβερνήτης είχε άδεια από γιατρό την ημέρα που έριξε το αεροπλάνο στις Αλπεις και το έκρυψε από την εταιρεία
twitter

Σε νέες αποκαλύψεις για τον συγκυβερνήτη του Airbus και την μοιραία πτήση της Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε άλλους 149 ανθρώπους, προέβη η γενική εισαγγελία του Ντίσελντορφ.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Αντρέας Λούμπιτς απέκρυψε ότι έπασχε από ασθένεια από τους εργοδότες του.

Μάλιστα, την ημέρα που συνέβη το τραγικό συμβάν της συντριβής, γιατρός είχε γράψει αναρρωτική άδεια στον Λούμπιτς, εκείνος την έσκισε και πήγε κανονικά στη δουλειά, αποκρύπτοντας το γεγονός από την εταιρεία. Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν σκισμένα έγγραφα αναρρωτικής άδειας, που περιέχουν λεπτομερή στοιχεία, και αφορούν και την ημέρα του γεγονότος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας. Δεν προσδιορίζεται ωστόσο το είδος της ασθένειας.

«Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήσαν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα, που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα έγγραφα βρέθηκαν κατά τις έρευνες στα σπίτια του Λούμπιτς στο Ντίσελντορφ και το Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λούμπιτς δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

Η Γενική Εισαγγελία αναγγέλλει επίσης ότι η εξέταση των εγγράφων που έχουν βρεθεί θα διαρκέσει μερικές ημέρες.

Bild: Έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη

Οι ανακοινώσεις από τις επίσημες αρχές επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της Bild ότι ο Αντρέας Λούμπιτς βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση. Η εισαγγελία δεν ανακοίνωσε από τι αρρώστια έπασχε ο Λούμπιτς, ωστόσο η Bild στο δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι υπέφερε πριν από έξι χρόνια από σοβαρή κατάθλιψη.

Βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο το 2009

Ο συγκυβερνήτης πέρασε «ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο» το 2009 και είχε ακολουθήσει ψυχιατρική θεραπεία, υποστηρίζει η εφημερίδα βασιζόμενη σε έγγραφα της γερμανικής αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt, LBA). Έκτοτε ο νεαρός άνδρας ακολουθούσε «ιδιαίτερη και τακτική ιατρική» θεραπεία, σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες αυτές διαβιβάσθηκαν στην LBA από τη Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

Οι δε Times αναφέρουν ότι η Lufthansa γνώριζε ότι ο Andreas Lubitz έπασχε απο κατάθλιψη και ότι περνούσε «μια φάση υπαρξιακού προβληματισμού.

Ανάγκη για «ειδική τακτική ιατρική εξέταση»

Σύμφωνα επίσης με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525 της Germanwings είχε καταγεγραμμένη στο ιατρικό του πιστοποιητικό τη σημείωση «SIC» που σημαίνει «ειδική τακτική ιατρική εξέταση».

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν η σημείωση «ειδική τακτική ιατρική εξέταση» αφορούσε την ψυχική ή την σωματική υγεία του πιλότου, διότι η πληροφορία είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα.

«Έχουμε μία άδεια πιλότου και ένα ιατρικό πιστοποιητικό. Υπάρχει μία καταγραφή "SIC"», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χόλγκερ Κασπέρσκι.

Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Παράλληλα ο Χόλγκερ Κασπέρσκι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην Bild σύμφωνα με την οποία η ένδειξη «SIC» είναι πιθανόν να αφορά σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.

Είχε διακόψει την εκπαίδευση

Ο επικεφαλής της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Κάρστεν Σπορ δήλωσε την Πέμπτη πως ο Αντρέας Λούμπιτς είχε διακόψει «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» την εκπαίδευσή του ως πιλότου την οποία είχε αρχίσει το 2008. Στη συνέχεια είχε επαναλάβει και ολοκληρώσει κανονικά την εκπαίδευσή του, πριν αρχίσει το 2013 να πετάει με τα Airbus A320. Σύμφωνα με την Bild την εποχή που είχε διακόψει την εκπαίδευσή του, έπασχε «από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους».

Κατά το δημοσίευμα, ένας ψυχολόγος θα εξετάσει σήμερα τα ντοκουμέντα της αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών. Στη συνέχεια θα ντοκουμέντα αυτά θα παραληφθούν από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες πρόκειται να τα διαβιβάσουν στους Γάλλους ερευνητές.

Προσπάθησε να σπάσει την πόρτα με τσεκούρι

Επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Bild αναφέρει ακόμη πως την ώρα που ο συγκυβερνήτης οδηγούσε το αεροπλάνο προς το έδαφος για λόγους που είναι ακόμη άγνωστοι, ο κυβερνήτης της πτήσης χρησιμοποίησε ένα τσεκούρι που βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο για να επιχειρήσει να παραβιάσει τη θωρακισμένη πόρτα του πιλοτηρίου και να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταστροφή.

Εκπρόσωπος της Germanwings είπε στην Bild πως ένα τσεκούρι βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο. Το εργαλείο αυτό «αποτελεί μέρος του εξοπλισμού ασφαλείας ενός A320», δήλωσε.

Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα συστήνουν πιλότοι

Πιλότοι ανά τον κόσμο πάντως αντιδρούν στα συμπεράσματα ότι ο Αντρέας Λούμπιτς επίτηδες έριξε το αεροπλάνο στις Γαλλικές Άλπεις, κάτι που ανακοίνωσε ο Γάλλος εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον Independent, η ένωση των Γερμανών πιλότων τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, πριν βρεθεί το δεύτερο μαύρο κουτί.

Ο Ίλια Σουλτς, πρόεδρος της Ένωσης είπε στον Independent: «Δεν θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, βασισμένοι σε περιορισμένα στοιχεία. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, μπορούν να καθοριστούν μόνο όταν όλες οι πηγές στοιχείων έχουν εξεταστεί πλήρως».

Δημοφιλή