Θέμα χρόνου να ξαναγεμίσει το κέντρο της Αμυγδαλέζας – 400 μετανάστες μπαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα από το Αιγαίο

Θέμα χρόνου να ξαναγεμίσει το κέντρο της Αμυγδαλέζας – 400 μετανάστες μπαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα από το Αιγαίο
eurokinissi

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η εξαγγελία της κυβέρνησης για λουκέτο στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, δηλαδή την είσοδο στην Ελλάδα 400-500 μεταναστών την ημέρα από τα θαλάσσια σύνορα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Αμυγδαλέζα είναι θέμα χρόνου να ξαναγεμίσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιχειρεί στροφή στις θέσεις της για το μεταναστευτικό ακυρώνοντας τη δέσμευσή της για κλείσιμο των κέντρων κράτησης.

Η εντολή της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να αδειάσουν τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες, και να συνεχιστούν κανονικά οι συλλήψεις των μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Το Σάββατο (14 Μαρτίου 2015) άνοιξε η πτέρυγα Γ’ της Αμυγδαλέζας, όπου αρχικά τοποθετήθηκαν περίπου 30 άτομα και σήμερα κρατούνται 65. «Η Αμυγδαλέζα στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει. Και αυτό γιατί οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών συνεχίζονται στην Αττική, όπου πέραν της Αμυγδαλέζας και των κρατητηρίων του Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη δεν υπάρχει άλλος χώρος κράτησης. Συλλαμβάνονται οι πάντες εκτός από τους Σύριους, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους. Το επόμενο διάστημα θα συλλαμβάνονται ακόμα και μετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα από την Αμυγδαλέζα παίρνοντας προσωρινή άδεια παραμονής για ένα μήνα με σκοπό να φύγουν από τη χώρα», λέει ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων κ. Θωμάς Μπόζιαρης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα ο κ. Γιάννης Πανούσης ότι «υπάρχει σχέδιο 100 ημερών για οριστικό κλείσιμο της Αμυγδαλέζας».

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πετούν το «μπαλάκι» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Και αυτό γιατί, όπως λένε, εκείνη θα είναι αρμόδια -μετά από επικείμενο προεδρικό διάταγμα- για τη δημιουργία ανοιχτών δομών, οι οποίες μόνο όταν είναι έτοιμες θα μπορέσει να μπει λουκέτο στα κέντρα κράτησης.

Μέχρι στιγμής από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης όλης της χώρας περίπου 1.300 άτομα. Αρκετά από αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, απελευθερώθηκαν στην επαρχεία και ήρθαν στην πρωτεύουσα με σκοπό να μπορέσουν να «δραπετεύσουν» προς κάποια χώρα της Ευρώπης.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας ανθούν κυκλώματα δουλεμπόρων που φτιάχνουν πλαστά διαβατήρια, υποσχόμενοι στους… πελάτες τους ότι με αυτά θα μπορέσουν να περάσουν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να φύγουν αεροπορικώς από την Ελλάδα. Η τιμή ενός πλαστού διαβατηρίου κυμαίνεται από 2.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της αντιγραφής.

Δημοφιλή