Νέο νομοσχέδιο για την παρακολούθηση πολιτών διχάζει την Αυστραλία

Νέο νομοσχέδιο για την παρακολούθηση πολιτών διχάζει την Αυστραλία
Man working on his laptop computer with blank screen.
Man working on his laptop computer with blank screen.
michal-rojek via Getty Images

Νέος αμφιλεγόμενος νόμος προστασίας ψηφίστηκε στην Αυστραλία, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα όλων των πελατών τους και να τα φυλάσσουν για δύο χρόνια. Το νομοσχέδιο περάστηκε με 43 ψήφους έναντι 16, με την υποστήριξη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος. Το Κόμμα Πρασίνων ψήφισε κατά, το ίδιο και έξι ανεξάρτητοι γερουσιαστές.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νόμο, οι πάροχοι ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να αποθηκεύουν δεδομένα, όπως τον αποστολέα, τον παραλήπτη και την ώρα αποστολής μηνυμάτων και e-mails. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων δεν συγκαταλέγεται στις πληροφορίες που θα πρέπει να φυλάσσονται.

Μαζική παρακολούθηση

Η κυβέρνηση υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αυστραλία και την πάταξη της εσωτερικής τρομοκρατίας.

“Με αυτό το νόμο η Βουλή διαβεβαιώνει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να φέρουν εις πέρας την δουλειά που τους έχει ανατεθεί.” τόνισαν ο Τζωρτζ Μπράντις, γενικός εισαγγελέας, και ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, Υπουργός Επικοινωνιών, σε κοινή τους δήλωση.

Παρ' όλα αυτά η νομοθεσία έχει δεχτεί οξεία κριτική από υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικότητας, οι οποίοι προειδοποιούν για τυχόν κατάχρηση του δικαιώματος που δίδετε στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο γερουσιαστής του Κόμματος Πρασίνων, Σκοτ Λάντλαμ, ο οποίος έδωσε αρνητική ψήφο, περιέγραψε το νέο νόμο ως “μια μορφή μαζικής παρακολούθησης”.

“Η παρακολούθηση πρέπει να είναι εστιασμένη, αναλογική και βαθμιαία προς τους επικίνδυνους εγκληματίες, το οργανωμένο έγκλημα και εκείνους που απειλούν την εθνική ασφάλεια.” επισήμανε ο κύριος Λάντλαμ, συμπληρώνοντας πως αυτό το νομοσχέδιο κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει τη λεπτομερής κοστολόγηση του σχεδίου, όμως τον προηγούμενο μήνα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, υπολόγισε πως θα κοστίσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ίντερνετ περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο Υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε στο δίκτυο Sky News ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει οικονομικά τις εταιρείες.

Τα Παραθυράκια

Ο νόμος δεν αφορά δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Gmail, το Hotmail, το Facebook και το Skype.

Επίσης, από τον έλεγχο γλιτώνουν οι εσωτερικές γραμμές επικοινωνίας, όπως αυτές που παρέχουν μεγάλες εταιρείες και Πανεπιστήμια.

Η νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ το 2017, έχει δεχτεί οξύτατη κριτική από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, καθώς, λόγω της παρακολούθησης, θα καταστεί δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των δημοσιογράφων και των πηγών τους.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσθέσει μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο όπου προβλέπει την απόκτηση εγγύησης από μέρους των υπηρεσιών προστασίας πριν την παρακολούθηση των δημοσιογράφων, μετά από πιέσεις που άσκησε το Εργατικό Κόμμα.

Πηγή: BBC.com