Νέες καταθέσεις για Γιακουμάκη: η φοιτήτρια... μυστήριο, το bullying και οι κακοί βαθμοί

Νέες καταθέσεις για Γιακουμάκη: η φοιτήτρια... μυστήριο, το bullying και οι κακοί βαθμοί
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Δεν έχουν τέλος τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις φοιτητών της Γαλακτοκομικής Σχολής για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αυτή τη φορά, νέα τροπή στο πεδίο των ερευνών δίνουν οι καταθέσεις δύο συμφοιτητών του Βαγγέλη την ίδια στιγμή που το ιατροδικαστικό πόρισμα έχει καταλήξει ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταθέσεις μία εβδομάδα πριν εξαφάνιση της 5ης Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με το περιεχόμενο των δύο καταθέσεων που αποκαλύπτει ο «ΕΤ» της Κυριακής, ο Βαγγέλης είχε προσεγγίσει κοπέλα που ανήκε στον ευρύτερο κύκλο της παρέας του εκφράζοντας τα συναισθήματά του για εκείνη. Η κοπέλα, η οποία σπουδάζει στα Ιωάννινα και έχει καταγωγή από την Κρήτη, δεν ανταποκρίθηκε –όπως φαίνεται- στο ερωτικό του κάλεσμα με αποτέλεσμα να του προκαλέσει απογοήτευση.

Δύο φίλοι του Βαγγέλη είπαν στους αστυνομικούς ότι ήξεραν εδώ και καιρό για το ενδιαφέρον του 20χρονου προς τη φοιτήτρια. Μία εβδομάδα πριν την εξαφάνισή του ο Βαγγέλης πήγε για καφέ στην πόλη των Ιωαννίνων και βρέθηκε σε κοινή παρέα μαζί της.

Εκεί βρήκε την ευκαιρία να ανοιχθεί και να τις εξομολογηθεί κάποια πράγματα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, έδειχνε πιο σκυθρωπός απ’ ότι συνήθως, ενδεχομένως επηρεασμένος από την εξέλιξη της κουβέντας που είχε μαζί της.

Όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για την υπόθεση οι αστυνομικοί είχαν εξετάσει προφορικά τη συγκεκριμένη κοπέλα, χωρίς όμως να γνωρίζουν τότε για το ενδιαφέρον του Βαγγέλη προς εκείνη με αποτέλεσμα να μην ερωτηθεί για το σχετικό περιστατικό στο καφέ των Ιωαννίνων.

Τις τελευταίες ημέρες η νεαρή βρίσκεται στο σπίτι της οικογένειάς της στην Κρήτη με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων να περιμένουν να επιστρέψει στη Γαλακτοκομική Σχολή για να την καλέσουν εκ νέου για κατάθεση.

Συνοψίζοντας τις έως τώρα έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. αρμόδιος αξιωματικός περιγράφει στον «ΕΤ» της Κυριακής τις τρεις πιθανές αιτίες που οδήγησαν τον Γιακουμάκη στην υποφαινόμενη αυτοχειρία:

1) Bullying. Τα άγρια «παιχνίδια» σε βάρος του 20χρονου -ανεξάρτητα από το εάν αποδειχθεί ή όχι ότι υπήρχε ερωτική απογοήτευση- είναι γεγονός ότι συνέβαιναν. Ένας πρώην φύλακας της Γαλακτοκομικής Σχολής παρέδωσε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων βίντεο με ένα από αυτά τα «παιχνίδια» σε δωμάτιο της εστίας. Το βίντεο είναι διάρκειας 1.47 λεπτών και γυρίστηκε από συμφοιτήτρια του Βαγγέλη, η οποία κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο τον Γιακουμάκη και τέσσερις φίλους του. Προς το τέλος δύο άτομα πιάνουν χειροπόδαρα τον Βαγγέλη, τον ρίχνουν στο κρεβάτι και κάθονται πάνω του. Η φοιτήτρια φοβισμένη παρέδωσε το υλικό στον φύλακα, ο οποίος κατόπιν το έδωσε στον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γιώργο Τσούκαλη και στην ΕΛ.ΑΣ. Ο φύλακας, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, έχει καταθέσει στους αστυνομικούς ότι γνώριζε για τη ψυχολογική βία και τους τραμπουκισμούς σε βάρος του Βαγγέλη αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά.

«Ο φύλακας μέχρι πέρυσι βρισκόταν στη Σχολή και ήξερε τι συνέβαινε εκεί. Συνολικά έχουμε πάρει περίπου 120 καταθέσεις για την υπόθεση και τα περιστατικά bullying τα υπολογίζουμε περίπου σε δέκα. Το τελευταίο από αυτά εκτιμάμε ότι συνέβη στις 25 Ιανουαρίου 2015, δύο εβδομάδες περίπου πριν την εξαφάνιση. Υπάρχουν καταθέσεις που μιλούν για δέσιμο του Βαγγέλη με ιμάντες και βασανισμούς σε καρέκλα. Όταν άτομα του περιβάλλοντος του 20χρονου τον ρωτούσαν για αυτά ο Βαγγέλης απαντούσε ότι ‘είναι πλάκα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα’», λέει αστυνομική πηγή από τα Ιωάννινα.

2) Ερωτική απογοήτευση. Οι πιο έμπειροι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι σε ηλικίες όπως αυτή του Βαγγέλη και ιδιαίτερα σε νεαρούς με ευαίσθητο χαρακτήρα μία ερωτική απογοήτευση παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία. Δεν υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα – όπως είναι αυτονόητο- να αποδειχθεί ως αιτία μιας αυτοκτονίας, όπως αυτή του Γιακουμάκη, η ερωτική απογοήτευση. «Προσπαθήσαμε να ψάξουμε τι μπορεί να επηρέασε τελευταίο τη ψυχολογία του Βαγγέλη. Παραθέτοντας χρονικά τα γεγονότα που μπορεί να τον πείραξαν έχουμε τα εξής: Πρώτα τα περιστατικά bullying και μετά –πιο πρόσφατα δηλαδή- τη κουβέντα που είχε με την κοπέλα που τον ενδιέφερε και τις κακές βαθμολογίες που πήρε στις εξετάσεις», προσθέτει η ίδια πηγή.

3) Κακή βαθμολογία. Στις τελευταίες εξετάσεις που έδωσε στη Σχολή του ο 20χρονος δεν τα πήγε καλά. Δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα το κατά πόσο αυτό συζητήθηκε -και σε ποια ένταση και βαθμό- με την οικογένειά του. Αν δηλαδή οι δύο τελευταίες επικοινωνίες του είχαν αυτό το θέμα ή όχι. Ο Βαγγέλης μίλησε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από την εξαφάνιση για 12,5 λεπτά με την αδερφή του, με την οποία είχε στενές σχέσεις, και στη συνέχεια για 20 λεπτά με τη μητέρα του.

Ζητούν ψυχολόγους

Φοβισμένοι είναι οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, οι οποίοι μετά και τον εντοπισμό της σορού του Γιακουμάκη έχουν υποστεί σοκ.

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι φοιτητές με καταγωγή από την Κρήτη, καθώς έχουν στοχοποιηθεί από φωτογραφίες τους που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Η διεύθυνση της Σχολής προσπαθεί σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννίνων να εξασφαλίσει έναν επαρκή αριθμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την ψυχολογική υποστήριξη των σπουδαστών.

Θέμα χρόνου θεωρείται, επίσης, να συνεδριάσει ο Σύλλογος Καθηγητών της Σχολής προκειμένου να αποφασιστεί το κατά πόσο πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά φοιτητές που φέρονται ως «πρωταγωνιστές» περιστατικών bullying. Για να επιβληθούν ποινές πρέπει πρώτα ο Σύλλογος να διεξάγει εσωτερική έρευνα, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Δημοφιλή