Βαλαβάνη: Ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο» κατά της φοροδιαφυγής των πλουσίων

Βαλαβάνη: Ηλεκτρονικό «καταθεσιολόγιο» κατά της φοροδιαφυγής των πλουσίων
Eurokinissi

Για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία και των μικρομεσαίων μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με συνέντευξή της στην «Αυγή».

«Σε ότι έχει να κάνει με την φοροδιαφυγή των πλουσίων, υπάρχει για πρώτη φορά πραγματική πολιτική βούληση να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλη έκταση. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ ο συνδυασμός για πρώτη φορά των κάθε λογής “λιστών”, με πρώτη τη “Lagarde”, που αλλάζει την “ανάλυση ρίσκου”, καθώς και η ολοκλήρωση ενός ηλεκτρονικού “καταθεσιολόγιου” για την τελευταία δεκαπενταετία, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. Και θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες “εθελοντικής δήλωσης”, χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή – και όχι βέβαια από “μίζες” ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες - που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα κι εξωτερικό» δήλωσε η κα Βαλαβάνη.

Σχετικά με τις λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», που αφορούν μόνο μεγάλες και πολύ μεγάλες, πολυεθνικές, εταιρείες, και «αγγίζουν» επίσης τη «μάστιγα των off-shore», σημείωσε η κα Βαλαβάνη, η συμπλήρωση της σχετικής νομοθεσίας είναι στην κατεύθυνση των μέτρων καταπολέμησης της «νόμιμης» φοροαποφυγής. «Ανάλογα μέτρα θα υπάρξουν και για άλλους τέτοιους τομείς.

Οι βασικές αντιδράσεις, που αφορούν το πεδίο εφαρμογής της νέας νομοθετικής ρύθμισης, το ότι δηλαδή χρειάζεται να καταβάλλουν σε κάθε εισαγωγή “προληπτικά” για ένα τρίμηνο το 26% της δαπάνης και εταιρείες που ολοφάνερα δεν κάνουν “τριγωνικές”, είναι βάσιμες. Θ’ αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα μέσω Υπουργικής Απόφασης ή και νομοθετικής ρύθμισης. Η καταπολέμηση των «τριγωνικών» συναλλαγών δε θ’ αυξήσει μόνο τα έσοδα στα ταμεία, αλλά θα επιφέρει και μείωση τιμών βασικών προϊόντων - πολύτιμο στη σημερινή κατάσταση» τόνισε.

Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, είπε ότι είναι αρκετά μικρότερη από το μέσο ενωσιακό επίπεδο. «Στόχος είναι να το προσεγγίσουμε. Είναι επίσης γνωστό ότι η παρουσία και μόνο φοροελεγκτών σε οποιαδήποτε περιοχή, ανεβάζει την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη ΦΠΑ. Θ’ αρχίσουμε από τα πιο απλά, όπως είναι η αποκατάσταση σε όλη την επικράτεια των προληπτικών ελέγχων σε συνεργασία του λεγόμενου “μικρού ΣΔΟΕ” και των ΔΟΥ, που ανήκουν βέβαια εξ ολοκλήρου στην ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που διατηρεί διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια έναντι του αρμόδιου Υπουργού. Βέβαια η φοροδιαφυγή των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά μόνο μέσω ολοκλήρωσης μιας εφαρμογής που μελετάται εδώ και καιρό χωρίς να έχει θεσπιστεί, της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειομηχανών με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με πιστωτικές, χρεωστικές, pre-paid κλπ κάρτες - πράγμα που προϋποθέτει μεγάλη επέκταση των σημείων με τα ειδικά “μηχανάκια” ηλεκτρονικών συναλλαγών, που σήμερα δεν ξεπερνούν συνολικά τα 130.000 σε όλη την επικράτεια. Σε ένα τέτοιο σύστημα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι. Τέτοιες λύσεις προϋποθέτουν βεβαίως δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ξεκινώντας από την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών και των μονοπρόσωπων επιχειρήσεων - πολύ περισσότερο των νέων παιδιών, που ενώ δουλεύουν ως μισθωτοί με μπλοκάκι, σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015. «Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα- λόγω φοροδιαφυγής ή "νόμιμης" φοροαποφυγής» αναφέρει για το νέο φορολογικό.

Εκτιμά, επίσης, ότι οι φόροι είναι ήδη υψηλοί σε ποτά και τσιγάρα.

Δημοφιλή