Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τις «καταδρομικές επιθέσεις» - Νεαρή αστυνομικός της Τροχαίας στο νοσοκομείο

Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τις «καταδρομικές επιθέσεις» - Νεαρή αστυνομικός της Τροχαίας στο νοσοκομείο
SOOC

Κλιμάκωση επιθέσεων κατά αστυνομικών στόχων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Μέσα σε λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο έγιναν δύο καταδρομικές επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και μία επίθεση σε περιπολικό της Τροχαίας με θύμα νεαρή αστυνομικό, ενώ στα Εξάρχεια σημειώθηκαν επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο.

Από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση διαρρέεται ότι «η υπομονή που δείξαμε με τους κουκουλοφόρους εξαντλήθηκε, πρέπει να αλλάξουμε δόγμα αφήνοντας πίσω την τόσο αμυντική στάση».

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων πρέπει να είναι ήπια. Αυτό φάνηκε και από την περίπτωση της κατάληψης της Νομικής Σχολής, καθώς από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Βούτση διέρρεαν ότι «δεν πρέπει να γίνουν συλλήψεις».

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι εντολές που δόθηκαν το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια μετά από πορεία αντιεξουσιαστών, κινήθηκαν και πάλι στο πλαίσιο της «ανοχής μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση».

Η στάση αυτή δεν κατάφερε να αποτρέψει ακόμα μία επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή λίγες ώρες μετά τη λήξη των επεισοδίων.

Περιπολικό της Τροχαίας που περνούσε χθες λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα από την πλατεία Εξαρχείων δέχθηκε επίθεση από ομάδα έξι ατόμων όταν σταμάτησε στο κόκκινο φανάρι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες άνοιξαν τις πόρτες του οχήματος και πέταξαν εναντίον των αστυνομικών δύο κενά μπουκάλια μπύρας.

Ένα από αυτά χτύπησε στο κεφάλι τη γυναίκα αστυνομικό, που ήταν συνοδηγός, ενώ ο συνάδελφός της κατόρθωσε να αναπτύξει ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεφύγουν. Η τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της έγιναν ράμματα στο κεφάλι και στη συνέχεια αποχώρησε μετά τις απαραίτητες εξετάσεις.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Στο μεταξύ, τα έγκλειστα μέλη των «Πυρηνών της Φωτιάς» συνεχίζουν την απεργία πείνας με βασικά αιτήματα την απελευθέρωση συγγενικών τους προσώπων, κατάργηση των φυλακών Γ’ Τύπου και κατάργηση του «κουκουλονόμου».

Κάποια από αυτά τα αιτήματα κρίνονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως δίκαια και αναμένεται να ικανοποιηθούν. Η καθυστέρηση, όμως, των αποφάσεων που σχετίζονται με αυτά προκαλεί την ανησυχία των Αρχών για συνέχιση εντάσεων και νέων καταλήψεων.

Οι επιθέσεις

Το βράδυ του Σαββάτου ομάδα 15 ατόμων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Δάφνης. Από τη φωτιά προκλήθηκαν φθορές σε τρία αστυνομικά οχήματα. Συνολικά έγιναν 12 προσαγωγές ατόμων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα καθώς δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος τους.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 04:30 τα ξημερώματα, μία μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, που φαίνεται να βγήκε από την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου.

Το κτίριο υπέστη φθορές από τις φλόγες, οι οποίες έκαψαν ένα αστυνομικό όχημα που ήταν σταθμευμένο στο σημείο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου μετά από πορεία αντιεξουσιαστών στην Αθήνα ομάδα περίπου 50 ατόμων ταμπουρώθηκε στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια. Νεαροί που έβγαιναν από το κτίριο πετούσαν μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απαντούσαν με χημικά.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τρία άτομα, εκ των οποίων οι δύο συνελήφθησαν. Σε έναν από αυτούς, ηλικίας 21 χρόνων, είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι μετά από σύλληψή του για επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2014.

Δημοφιλή