Γεννημένη πολεμίστρια: η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια ΜΜΑ της Μαλαισίας

Γεννημένη πολεμίστρια: η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια ΜΜΑ της Μαλαισίας

Μπορεί όταν ακούει κανείς για γυναίκες στο MMA (Mixed Martial Arts) να έρχονται στο μυαλό πρώτα γοητευτικές -και συνάμα σκληροτράχηλες- παρουσίες όπως η Τζίνα Καράνο και η Ρόντα Ρούσεϊ, αλλά πέρα από τα «δυτικά» ρινγκ και κλουβιά, στη Μαλαισία, η Αν Οσμάν (η οποία έχει επιλέξει το ελληνικό ψευδώνυμο «Αθηνά») δίνει ίσως τον σημαντικότερο αγώνα της ζωής της: πρόκειται για την πρώτη επαγγελματία γυναίκα αθλήτρια του ΜΜΑ, η οποία συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του Al Jazeera, λόγω του αγώνα της με την Αιγύπτια πρωταθλήτρια, Ουαλάα Αμπάς.

Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό πεδίο σε δύο επίπεδα για την Οσμάν: αφ'ενός η Μαλαισία (και η νοτιοανατολική Ασία γενικότερα, ως γνωστόν) έχει μακρά παράδοση στις πολεμικές τέχνες, οπότε και οι απαιτήσεις και οι αμφισβητήσεις είναι μεγάλες για μια γυναίκα, αφ'ετέρου το ΜΜΑ θεωρείται ως ένα από τα πλέον βίαια σπορ, με σκληρά χτυπήματα και αίμα, το οποίο κυριαρχείται από άνδρες.

Ωστόσο η 28χρονη Οσμάν, από το Κότα Κιναμπάλου, το θεωρεί «μια όμορφη τέχνη»: «μόλις είσαι μέσα στο κλουβί, αποκαλύπτεται ο πραγματικός σου εαυτός. Είσαι της μάχης ή της φυγής; Όσον αφορά εμένα, είμαι της μάχης».

Γυναίκα, μουσουλμάνα και Ασιάτισσα, αποτελεί πρόκληση στα στερεότυπα πολλών. Το ΜΜΑ προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως, και όλο και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να ασχολούνται με αυτό. Ωστόσο, η Οσμάν είναι μία από τις λίγες Ασιάτισσες που στρέφονται στο εν λόγω σπορ, που χρησιμοποιεί τεχνικές από διάφορες πολεμικές τέχνες, μεταξύ των οποίων κικ μπόξινγκ, καράτε και ζίου ζίτσου. Η μητέρα της την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με αυτό και η Οσμάν στην αρχή το θεώρησε απλά έναν καλό τρόπο γυμναστικής, αλλά μετά εξελίχθηκε σε πάθος, με την ίδια να προπονείται πέντε ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα διατηρεί τη δική της τουριστική επιχείρηση.

Δημοφιλή