Τι απάντησαν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στο αίτημα Τσίπρα για στήριξη

Τι απάντησαν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στο αίτημα Τσίπρα για στήριξη
Menelaos Myrillas / SOOC

«Ναι μεν αλλά...», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στο αίτημα του πρωθυπουργού για στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Θα είμαστε μαζί σας για να δώσουμε από κοινού μάχες σε ορισμένα θέματα, όπως η μεγάλη υπόθεση του χρέους που χρειάζεται αναδιάρθρωση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα του θα συγκρουστεί με τις ιδεοληψίες ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης καταγγέλλοντας το λόμπι της δραχμής με θιασώτες ανάμεσα σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε γενναίες αλλαγές αντί για μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ και μια εθνική τραγωδία.

Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την προτροπή του πρωθυπουργού να απαντήσουν τα κόμματα αν συμφωνούν με τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση ή την ρύθμιση για τις 100 δόσεις, είπε ότι το Ποτάμι τα ψήφισε αλλά ζήτησε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην αισθάνονται επαίτες όσοι βρίσκονται κάτω από όριο της φτώχιας. Σχολίασε επίσης ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν δείχνει την ίδια βιασύνη που δείχνει για την ΕΡΤ και για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητές ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη. «Είπατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης όταν ήσασταν στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, "πάμε μαζί". Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να πάμε κόντρα στη γερμανική Ευρώπη. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους, τους Ιταλούς. Προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θα δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι, προκαλώντας την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ιδιωτικοποιήσεις. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους κινέζους ναι ή όχι;

Ι. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία. Εκεί μιλήσαμε για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη- Δρίτσα έληξε 0-1; Πρέπει να δώσετε μια καθαρή απάντηση, την απαιτούν οι κινέζοι. Όχι ως μεγάλη δύναμη αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αεροδρομίων καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν ισχύει το χαρτί που κυκλοφορεί και αν θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. «Πείτε μας. Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δοθούν τα αεροδρόμια; Εμείς είπαμε ότι οι συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί πρέπει να τηρηθεί. Εκτός και η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς», είπε.

Αναφέρθηκε και στο κατοχικό δάνειο. «Είναι υλικό θέμα ή είναι ηθικό ζήτημα που είπατε στη Γερμανία; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Διαφωνήσαμε με το φοβερό που άφησαν κάποιοι να πλανάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι μέσα στο εξάμηνο του 2015 αναμένονται 8.500 λουκέτα και ζήτησε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των επενδύσεων. Κάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει αν ισχύει ότι «πουλήσαμε τα πετρέλαια στους Αμερικανούς με 70-30» και ζήτησε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Νικολούδη, των εμβασμάτων στο εξωτερικό. Είπε ακόμη ότι οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να δώσουν απαντήσεις για τη Siemens και προέτρεψε όσους υπουργούς ή βουλευτές έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.

Κουτσούμπας: Φέρτε στη Βουλή την κατάργηση των μνημονίων

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισήμανε δε πως εδώ και πάνω από 40 μέρες δεν έχει γίνει η απαραίτητη σύγκληση της Βουλής, όχι απλά για μια τυπική- φαστ τρακ- ενημέρωση, όπως είπε, αλλά για ουσιαστική συμμετοχή και τοποθέτηση όλων των κομμάτων και των βουλευτών για το αν «μας βρίσκει σύμφωνους» αυτή η νέα συμφωνία - δέσμευση που υπέγραψε η κυβέρνηση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, «για να πάει και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας πως η κυβέρνηση αποφεύγει μια τέτοια συζήτηση, διότι το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να σηκώσει το χέρι και να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράταση της συμφωνίας-μνημονίου λέγοντας «ναι σε όλα».

Ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή, από τη μια καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και προσδοκιών και από την άλλη την αξιοποίηση του εμπορίου φόβου, ανασφάλειας, τρομοκρατίας.

Βενιζέλος: Δεν θα στηρίξουμε για να καταστρέψετε τη χώρα

«Μην περιμένετε να σας χειροκροτήσουμε αν θέλετε να καταστρέψετε τη χώρα ή να κάνετε γυριστή χωρίς πολιτικές επιπτώσεις» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Δέκα εβδομάδες παίζετε το ίδιο παιχνίδι για να περάσετε μία εβδομάδα, αλλά πάντα από χειρότερες θέσεις και μόνο και μόνο για να περάσετε μία εβδομάδα», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «το μνημόνιο 3 λέγεται νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλετε να την κάνετε γυριστή χωρίς κόστος».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Ε. Βενιζέλος αναρωτήθηκε «τι σας πείραζε να πάρετε με τις δικές μας θέσεις; Θα σας πω: οι συμβολισμοί, οι λέξεις και οι προστασία των δικών σας ψεμάτων» και είπε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση σας άφησε ένα καθαρό και ασφαλές πλαίσιο για να κινηθεί η χώρα».

«Μην εγκαταλείψετε το εθνικό κεκτημένο», είπε. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ταμειακό αδιέξοδο το οποίο έχει μετατρέψει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Χρυσή Αυγή

Να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό την ψήφισε ο ελληνικός λαός και εκτιμώντας πως «μόνο τότε θα παύσει το καθεστώς της δουλείας των τόκων και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού, στην αποψινή συζήτηση-ενημέρωση της Βουλής για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ότι η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο, πως όσο υπάρχει αυτή, με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχία με το αγγλικό δίκαιο, τότε έχουμε Μνημόνιο.

Δημοφιλή