ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2015 08:06 EEST | Updated 30/03/2015 08:06 EEST

Reuters: Οι ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τον Ομπάμα μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από τον Πούτιν

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin, right, passes by US President Barack Obama at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit, Tuesday, Nov. 11, 2014 in Beijing. (AP Photo/RIA Novosti, Presidential Press Service)

Το ένα τρίτο των ρεπουμπλικάνων θεωρούν ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω προβληματισμούς σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο πλαίσιο online δημοσκόπησης των Reuters/ Ipsos ζητήθηκε από 2.809 Αμερικανούς να αξιολογήσουν πόσο απειλητικές για τις ΗΠΑ θεωρούνταν μια σειρά από χώρες, οργανώσεις και προσωπικότητες, σε κλίμακα από 1 μέχρι 5, με το 1 να σημαίνει «καθόλου απειλή» και το 5 «επικείμενη απειλή».

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 34% των ρεπουμπλικάνων θεωρούν τον Ομπάμα επικείμενη απειλή, αφήνοντας πίσω του τον Πούτιν (25%) και τον Άσαντ (23%). Σημειώνεται ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τον Σύρο πρόεδρο για χρήση αερίων χλωρίνης και βομβών- βαρελιών με εκρηκτικά εναντίον των ίδιων των πολιτών του.

Όπως αναφέρει στο Reuters ο Μπάρι Γκλάσνερ, κοινωνιολόγος και συγγραφέας του «The Culture of Fear: Why Americans are afraid of the wrong things», δεδομένης της πόλωσης που υπάρχει στην αμερικανική πολιτική, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη.

«Υπάρχει πολλή δαιμονοποίηση γύρω από το άτομο που κατέχει το αξίωμα του προέδρου» αναφέρει ο Γκλάσνερ, προσθέτοντας ότι η καλλιέργεια κλίματος φόβου από τα κόμματα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών θα αποτελέσει σίγουρο τμήμα των εκστρατειών τους το 2016.

Η δημοσκόπηση, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ της 16ης και της 24ης Μαρτίου, περιελάμβανε 1.083 δημοκρατικούς και 1.059 ρεπουμπλικάνους. Το 27% των ρεπουμπλικάνων βλέπουν το Δημοκρατικό Κόμμα ως επικείμενη απειλή προς τις ΗΠΑ, με το αντίστοιχο ποσοστό για τους δημοκρατικούς (πόσοι θεωρούν απειλή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) να ανέρχεται στο 22%.

Οι ερωτηθέντες προβληματίζονταν περισσότερο για απειλές που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αξιολογήθηκαν ως επικείμενη απειλή από το 58% και η αλ Κάιντα «κέρδισε» το 43%. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, της Βόρειας Κορέας, θεωρείται απειλή από το 34%, με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να βρίσκεται στο 27%.

Οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται επικείμενη απειλή από το 39% και η διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζεται ως επικείμενη απειλή από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων.

Οι δημοκρατικοί προβληματίζονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή από τους ρεπουμπλικάνους, με το 33% τους να θεωρεί επικείμενη απειλή την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Μεταξύ των ρεπουμπλικανών, το 27% θεωρεί ότι η κλιματική απειλή δεν αποτελεί καθόλου απειλή.