The kooreloo project: Οι παραδοσιακές κουρελούδες μεταμορφώνονται σε αξεσουάρ μόδας

The kooreloo project: Οι παραδοσιακές κουρελούδες μεταμορφώνονται σε αξεσουάρ μόδας
kooreloo

Η Λίλα Καραγιάννη αποφάσισε να μεταμορφώσει τις παραδοσιακές κουρελούδες που έφτιαχνε στον αργαλειό της σε τσάντες και μιλά στην HuffPost Greece για την έμπνευση, την παράδοση, τη σχέση της με τον αργαλειό και το «The kooreloo project».

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με τις κουρελούδες;

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν αυτό που έχω σαν βαθιά ανάμνηση είναι η διαρκής δημιουργία από τις γυναίκες της οικογένειάς μου. Τα κεντήματα, τα υφαντά και τα πλεκτά ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στο καθημερινό μου περιβάλλον, αλλά και η αγάπη για την τέχνη, την ποίηση, την λογοτεχνία. Είναι απίστευτο πως όλες εκείνες οι παραστάσεις έδρασαν μέσα μου έτσι ώστε αθόρυβα αλλά και εκρηκτικά εντέλλει, και έφεραν στην επιφάνεια την αγάπη και την υπερηφάνεια που νιώθω για την καταγωγή μου. Με εφαλτήριο εκείνα τα χρόνια αλλά και με τη λατρεία στην ιδέα της κατασκευής της κουρελού, τα υπέροχα χρώματα αλλά και τη δυνατότητα που σου δίνει για αμέτρητους συνδυασμούς έτσι απλά μια μέρα, για δική μου προσωπική χρήση αποφάσισα να φτιάξω μιά τσάντα από κουρελού. Ήθελα να έχω μια ιδιαίτερα ευρύχωρη τσάντα, έχω βλέπετε τρία παιδιά, ώστε να χωράει όλα εκείνα που μεταφέρω. Ταυτόχρονα ήθελα μία τσάντα που αντανακλά όλο το άρωμα της ελληνίδας. Εκείνης που γνωρίζει την καταγωγή της και την προσαμόζει στην σημερινή, στην μοντέρνα εποχή. Ήθελα να μεταφέρω το υπέροχο παρελθόν μας σε ένα εξίσου υπέροχο παρόν αλλά και σε ένα συγκλονιστικότερο μέλλον. Μια προσπάθεια είναι η κουρελού να χωρέσω τις ρίζες μου στο σήμερα, επεξεργασμένες όμως και εξεληγμένες ώστε να ταιριάζουν στην σημερινή αισθητική της μοντέρνας, πολυάσχολης γυναίκας.

Ποια είναι η σχέση σας με τον αργαλειό;

Ο αργαλειός είναι από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που είχα ποτέ! Θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά που τον είδα. Ήταν τόσο μεγάλος, που έμοιαζα πραγματικά λιλιπούτεια μπροστά του! Έτσι έφτιαξα την πρώτη μου κουρελού! Στη συνέχεια βέβαια, μεσολάβησαν πολλά χρόνια μέχρι να ξανασχοληθώ με την κατασκευή κάποιου παρόμοιου είδους. Με κέρδισε πιο πολύ η ζωγραφική!

Πώς φτιάχνονται οι τσάντες σου;

Τις τσάντες μου τις φτιάχνω, βέβαια με κουρελού. Άλλοτε πολύχρωμες, άλλοτε μονόχρωμες που συνήθως είναι δερμάτινες. Οι κουρελούδες είναι custom made, με σχέδια τα οποία αυτό τον καιρό κατακλύζουν το μυαλό μου και προσπαθώ να τοποθετήσω σε μια σειρά Χρησιμοποιώ πολύ ιδιαίτερα υφάσματα, κατά προτίμηση μεταξωτά, με εκρηκττικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου άρεσαν οι εκπλήξεις, έτσι σκέφτηκα πως, τι θα ήταν πιο ωραίο, από το να μπορούμε να κρατάμε μία διαφορετική τσάντα στα χέρια μας. Μια τσάντα ραμμένη στο χέρι με αγάπη, εμπνευσμένη από τον “παλιό” καλό καιρό και κεντημένη με ιδιαίτερα υλικά. Που, ανοίγοντας την θα συναντούσαμε έναν «εσωτερικό κόσμο» που θα μας ξάφνιαζε και θα μας προκαλούσε στο στομάχι εκείνο το γνώριμο «τσίμπημα», όπως όταν είμαστε ερωτευμένοι, που προκαλεί κάθε τι ωραίο όταν έχουμε τη δυνατότητα να το κρατήσουμε στα χέρια μας ή απλά να το νιώσουμε δικό μας.

Eίσαι ζωγράφος, δηλαδή μία δημιουργική φύση, από που αντλείς έμπνευση;

Στο μυαλό μου δημιουργούνται συνέχεια εικόνες. Το περιβάλλον στο οποίο ζω, οι άνθρωποι που έρχομαι σ’επαφή, ένα καλό βιβλίο, ένα λεύκωμα με εικόνες τις φύσης, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Δεν είναι ποτέ κάτι συγκεκριμένο και δεν ξέρω ποτέ τι είναι εκείνο που μπορεί να με ταξιδέψει σε κόσμους καινούργιους. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι νιώθω μία διαρκή επιθυμία για δημιουργία και αυτή η επιθυμία είναι τόσο έντονη, που αισθάνομαι ότι δεν προλαβαίνω να κάνω όλα αυτά που πλημμυρίζουν το μυαλό μου.

Πώς έχει ανταποκριθεί το αγοραστικό κοινό σε ένα τόσο παραδοσιακό προϊόν όπως είναι η κουρελού και στην μεταμόρφωσή της σε τσάντα;

Διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν το αυθεντικό και το καλωσορίζουν στη ζωή τους είναι πολλοί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα. Μιλώ για εκείνους που αισθάνονται την αγάπη και την υψηλή αιθητική με την οποία είναι φτιαγμένες οι τσάντες kooreloo. Που εισπράττουν από αυτές ότι δεν είναι απλά τσάντες που κάποιος έτυχε να φτιάξει, αλλά... ένα μικρό έργο τέχνης. Είναι κεντημένες με έμπνευση από το παρελθόν αλλά με έναν εκρηκτικό τρόπο τοποθετημένες με επιτυχία στην σημερινή αισθητική και εφοδιασμένες με τα απαραίτητα στοιχεία για να μας ταξιδέψουν στο μέλλον.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του The kooreloo project;

Είναι τόσες πολλές οι ιδέες που έχω στο μυαλό μου και τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να τα αναλύσω. Εκείνο που ξέρω με βεβαιότητα είναι πως η συνέχεια θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Πού μπορεί να βρει κανείς τις τσάντες σας;

Τις τσάντες kooreloo μπορείτε να βρείτε στο site μου.