Νεκρός ο εισαγγελέας και οι δράστες της ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιχείρηση της αστυνομίας

Νεκρός ο εισαγγελέας και οι δράστες της ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιχείρηση της αστυνομίας

Νεκρός είναι ο εισαγγελέας και οι δράστες της ομηρίας η οποία εκτυλίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ κρατείτο από το νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση για την απελευθέρωση του και κατά πληροφορίες οι δράστες, μέλη του απαγορευμένου αριστερού κόμματος στην Τουρκία DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα ), είναι νεκροί όπως όμως και ο εισαγγελέας ο οποίος αν και υποβλήθηκε σε επέμβαση δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν τα πυρά της αστυνομίας ή των δραστών αυτά που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του.

«Οι τρεις φίλοι μας σκοτώθηκαν από πυρά» ανέφερε σχετική ανάρτηση στο Twitter από ιστότοπο ο οποίος συνδέεται με το DHKP-C ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για περίπου έξι ώρες αλλά τελικά αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε την επιχείρηση μετά τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν από το χώρο οι δράστες κρατούσαν τον όμηρο» ενώ όπως τόνισε, οι διαπραγματευτές ήταν στο τηλέφωνο με τους δράστες όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί.

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ενώ οι γιατροί τόνισαν πως «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)... τον χάσαμε παρ' όλες τις προσπάθειές μας».

Σημειώνεται πως οι δράστες οι οποίοι κρατούσαν όμηρο τον εισαγγελέα, ζητούσαν δικαίωση για τη δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν- κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί- και ο Κιράζ είχε αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στα ΜΜΕ να μεταδώσουν οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία σχετικά με την ομηρία του Εισαγγελέα, η οποία έληξε μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Tα κοινωνικά δίκτυα έχει κυκλοφορήσει φωτογραφία όπου ένοπλος σημαδεύει με όπλο το κεφάλι του Κιράζ, με φόντο σημαία του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο halkinsesi.tv, ιστοσελίδα που συνδέεται με το DHKP-C, οι δράστες είχαν δώσει διορία μέχρι τις 15.36 το μεσημέρι της Τρίτης για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ενόπλων, μεταξύ των οποίων ήταν: η «ζωντανή» ομολογία των αστυνομικών που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Ελβάν, η δίωξή τους σε «λαϊκό δικαστήριο», η αθώωση όλων όσων δικάζονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τον Ελβάν, κα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για ώρες ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει τον έκτο όροφο του δικαστηρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Κιράζ και στη συνέχεια αποκλείστηκε όλο η περιοχή γύρω από το κτήριο. Ο δε πατέρας του νεκρού Ελβάν είχε κάνει έκκληση στους απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα.

Turkey Hostage

Υπόθεση ομηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλή