ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2015 19:24 EEST | Updated 31/03/2015 19:24 EEST

Paris Match-Bild: Βίντεο με τα τελευταία λεπτά πριν τη συντριβή βρέθηκε στις Άλπεις. Οι κραυγές, οι προσπάθειες του κυβερνήτη και μετά σιωπή

ASSOCIATED PRESS
Messages for the victims of the plane crash are displayed at the airport in Dusseldorf , Germany, Tuesday, March 31, 2015. One week ago 150 people died in the Germanwings airliner crash in the French alps on its way from Barcelona to Duesseldorf. (AP Photo/Martin Meissner)

Βίντεο από κινητό τηλέφωνο επιβάτη βρήκαν τα συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν το Paris Match και η Bild. Στις ιστοσελίδες τους δεν δημοσιεύεται το κείμενο αλλά, σύμφωνα με τις περιγραφές το υλικό επιβεβαιώνει τον πανικό που επικράτησε λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος συντριβεί.

Περιγράφουν ειδικότερα σκηνές χαοτικές, όπου είναι σχεδόν αδύνατον να διακρίνει κανείς τα πρόσωπα. Κραυγές ακούγονται ασταμάτητα, κάτι που είχε αποκαλυφθεί και από τους ήχους που ανακτήθηκαν από το μαύρο κουτί που βρέθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία λεπτά οι επιβάτες και το πλήρωμα είχαν καταλάβει συνέβαινε. Ακούγονται επίσης δυνατά χτυπήματα, πιθανότατα από την προσπάθεια του πιλότου να σπάσει την πόρτα του πιλοτηρίου και να μπει μέσα.

Προς το τέλος, μετά από ένα δυνατό τράνταγμα, πιο δυνατό από τα άλλα, οι κραυγές γίνονται πιο έντονες. Και μετά σιωπή...

Το μαύρο κουτί

Όπως αναφέρει το Paris Match, οι σκηνές που παρουσιάζονται στο βίντεο μοιάζουν με όσα ακούστηκα από το μαύρο κουτί που ανακτήθηκε και που σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Γαλλίας αποδεικνύουν ότι ο συγκυβερνήτης εσκεμμένα έριξε το αεροπλάνο.

Ο κυβερνήτης του Airbus A320 ικέτευε τον συγκυβερνήτη να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία.

Σύμφωνα με την Bild am Sontag, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς.

10:00 π.μ.

Το αεροπλάνο απογειώνεται

10:10

Ο κυβερνήτης λέει στον Λούμπιτς: «Δεν είχα χρόνο να πάω στην τουαλέτα πριν απογειωθούμε».

Λούμπιτς: «Πήγαινε όποτε θέλεις»

10:27

Το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος: 38.000 πόδια (περίπου 11.500 μέτρα). Ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης.

Ο συγκυβερνήτης του απαντά: «Μπορείς να πας. Μπορείς να πας τώρα».

10:28

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει. Ο κυβερνήτης λέει στον Λούμπιτς: «Έχεις τον έλεγχο τώρα». Ο Λούμπιτς απαντά: «Ελπίζω».

10:30

Ο Λούμπιτς κλειδώνει την πόρτα. Δεν είναι πλέον δυνατόν να μπει κάποιος. Ακούγεται επαναπρογραμματισμός του αυτόματου πιλότου και το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος.

10:33

Το αεροπλάνο χάνει ύψος 3.000 πόδια (900 μέτρα) ανά λεπτό. Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Δεν απαντά. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος», σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Εγώ είμαι» λέει ο κυβερνήτης. Ο κυβερνήτης κάτι σαν πυροσβεστήρα ή μπουκάλα οξυγόνου και προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Καμία απάντηση από τον Λούμπιτς. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα!», φωνάζει ο κυβερνήτης.

10:34

Σημαίνει νέος συναγερμός. Καμία αντίδραση από τον Λούμπιτς. Ακούγονται οι πρώτες φωνές των επιβατών.

10.35

Ο κυβερνήτης ζητά να του φέρουν κάτι και στη συνέχεια ακούγονται πιο δυνατά χτυπήματα.

10:37

Σημαίνει νέος συναγερμός και ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»

10:38

Ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο μέσα από μάσκα οξυγόνου. Το αεροπλάνο βρίσκεται στα 13.000 πόδια (4.000 μέτρα)

10:40

Το Airbus συντρίβεται στο βουνό. Ένας βίαιος ήχος ακούγεται και μέσα κραυγές. Μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.