Τουρκία: Κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας για την υπόθεση του φόνου του Μπερκίν Ελβάν

Τουρκία: Κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας για την υπόθεση του φόνου του Μπερκίν Ελβάν

Άνδρες που θεωρείται ότι είναι μέλη του εκτός νόμου αριστερού κόμματος DHKP-C έχουν πάρει όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, πυροβολισμοί ακούστηκαν τόσο λίγη ώρα μετά την εκδήλωσης της ομηρίας, όσο και το αργά το απόγευμα και δεν αποκλείεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας. Σημειώνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιβεβαίωση των όποιων πληροφοριών καθώς η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στα ΜΜΕ σχετικά με τη μετάδοση κάθε πληροφορίας για το θέμα.

τα κοινωνικά δίκτυα έχει κυκλοφορήσει φωτογραφία όπου ένοπλος σημαδεύει με όπλο το κεφάλι του Κιράζ, με φόντο σημαία του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο halkinsesi.tv, ιστοσελίδα που συνδέεται με το DHKP-C, οι δράστες έχουν δώσει διορία μέχρι τις 15.36 για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ενόπλων, που περιλαμβάνουν «ζωντανή» ομολογία των αστυνομικών που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Ελβάν, τη δίωξή τους σε «λαϊκό δικαστήριο», την αθώωση όλων των ατόμων που δικάζονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τον Ελβάν, καθώς και άλλα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον έκτο όροφο του δικαστηρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Κιράζ. Ειδικές δυνάμεις έχουν αποσταλεί, ενώ είναι ακόμα άγνωστο το πώς οι εισβολείς κατάφεραν να μπουν στο κτίριο φέροντας όπλα. Ο Κιράζ είχε αναλάβει την υπόθεση πριν από έξι μήνες.

Πάντως ο πατέρας του νεκρού παιδιού έκανε έκκληση στους απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελβάν πέθανε στις 11 Μαρτίου 2014, 269 ημέρες αφότου είχε πέσει σε κώμα, μετά από χτύπημα από δακρυγόνου κατά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί.

Σημειώνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα ενώ μια σειρά από τουρκικές επαρχίες, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, βρίσκονταν εν μέσω του χειρότερου μπλακάουτ εδώ και 15 χρόνια. Σύμφωνα πάντως με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, τα δύο περιτατικά δεν σχετίζονται.

Δημοφιλή