ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/03/2015 03:49 EEST | Updated 31/03/2015 03:49 EEST

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
US Secretary of State John Kerry (2nd L) and French Foreign Minister Laurent Fabius (2nd R) wait for a meeting at the Beau Rivage Palace Hotel March 28, 2015 in Lausanne. Kerry and Fabius met while in Switzerland for negotiations with Iran on its nuclear program. AFP PHOTO / POOL / BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Εντείνονται οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δύο πλευρές έχουν λιγότερο από 24 ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο.

Τόσο το Ιράν όσο και οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους καθώς το αντίθετο θα μπορούσε να ωθήσει στο κενό μια επικείμενη συμφωνία.

Στόχος των εντατικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη Λωζάννη της Ελβετίας είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα διασφαλίζει ότι θα είναι αποκλειστικά ειρηνικό, με αντάλλαγμα τη άρση διεθνών κυρώσεων.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών απειλούν την κατάρρευση των συνομιλιών και την επίτευξη συμφωνίας.

«Πρέπει να τελειώνουμε άμεσα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Μας απομένουν μόλις λίγες ώρες για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ειδάλλως το έργο μας θα γίνει πολύ, πολύ δύσκολο» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι εξέφρασαν την απαισιοδοξίας τους λέγοντας ότι οι συνομιλίες για ένα πλαίσιο-συμφωνία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ακόμα και τώρα.

Η προθεσμία λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ωστόσο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και πέραν αυτού του χρονικού περιθωρίου.

«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα δύσκολα σημεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προκειμένου να τα επιλύσουμε, θα δουλέψουμε ως αργά και αύριο με στόχο να επιτύχουμε κάτι», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στις συνομιλίες.

«Είτε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε όχι. Γιατί εάν δεν επιτύχουμε, εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου, κάποια συμφωνία, θα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί θα είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε στις 30 Ιουνίου».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)