ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/03/2015 10:30 EEST | Updated 31/03/2015 19:25 EEST

Χωρίς συμφωνία στο Brussels Group συνεχίζονται οι συνομιλίες

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends a cabinet meeting in the Greek parliament in Athens on February 21,2014. AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Έπεσε η αυλαία των συζητήσεων χωρίς συμφωνία με την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) να συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να γίνει μια πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία με τους εταίρους και να «ξεμπλοκάρει» η χρηματοδότηση προς την χώρα. Στόχος είναι η συγκρότηση ενός «αξιόπιστου και ολοκληρωμένου καταλόγου μεταρρυθμίσεων», σημειώνει από την πλευρά της εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την κοινή συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο τόνισαν ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πόσο γρήγορα θα κλείσει η συμφωνία και θα εκταμιευθεί η δόση.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κάνουν κάποιο σαφές σχόλιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, με την κ. Μέρκελ να τονίζει ότι περιμένει την έκθεση των θεσμών πάνω στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η Αθήνα.

Ο κ. Ολάντ, υπογράμμισε πως ήδη έχει χαθεί «πάρα πολύς χρόνος», ο οποίος θα πρέπει να «καλυφθεί», για το καλό ολόκληρης της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι δεν «βλέπει» λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα και εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έως τα τέλη Απριλίου.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», είπε χαρακτρηριστικά.