ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/03/2015 18:21 EEST | Updated 31/03/2015 18:21 EEST

Κομισιόν: Παραγωγικές αλλά χωρίς συμφωνία οι συζητήσεις - Την Τετάρτη συνεδριάζει το Euro Working Group

ASSOCIATED PRESS
Spanish Economy Minister Luis de Guindos, right, greets Greek Finance Minister Yanis Varoufakis during a meeting of EU finance ministers at the EU Council building in Brussels on Tuesday, Feb. 17, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, αλλά χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

 

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

 

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις του Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι όπως τόνισε υπήρξε αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η κυβέρνηση, καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους.

Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν πηγές της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει τη βούλησή της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.