ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/03/2015 10:36 EEST | Updated 31/03/2015 10:36 EEST

«Όχι» από το Συμβούλιο Εφετών στην αποφυλάκιση της συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου

Eurokinissi

Αρνητική απάντηση έδωσε, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών, στην αίτηση αποφυλάκισης της προσωρινά κρατούμενης συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου.

Το Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγής της 26χρονης για την οποία ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η προφυλάκισή της με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής της τρεις φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Το Συμβούλιο δεν αποδέχθηκε την εισαγγελική εισήγηση για την 26χρονη -η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση- που έκρινε πως η κατηγορουμένη δεν είναι ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων.

Ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, που είχε γνωμοδοτήσει μετά την απολογία της κατηγορουμένης υπέρ της προφυλάκισης, ανέφερε στην πρότασή του επί της προσφυγής για αποφυλάκιση που υπέβαλε η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου: «Μετά τη απολογία της διατυπώσαμε τη γνώμη ότι με αυτά τα πραγματικά περιστατικά προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος της και ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν, διότι από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης είναι πιθανόν η κατηγορουμένη να διαπράξει και άλλα εγκλήματα... Ωστόσο, η ενδελεχής προσέγγιση του ζητήματος της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα. Και ναι μεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και οι πράξεις της έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, εκ των οποίων όμως δεν προκύπτει ότι είναι πιθανόν να τελέσει νέα εγκλήματα. Φρονούμε ότι οι ανωτέρω ενδείξεις δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση της διάταξης του άρθρο 282 του ΚΠΔ ως προς τη διαβάθμισή τους ως δυναμικών ενδείξεων για την επιβολή τη προσωρινής κρατήσεως και γι αυτό προτείνω στο συμβούλιό σας την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο έκανε δεκτή την προσφυγή της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου αντικαθιστώντας την προσωρινή της κράτηση με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, ποσό που απαιτείται να καταβληθεί άμεσα, ώστε η γυναίκα να βγει από τις φυλακές.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)