Τα ευήκοα ώτα της Ρωσίας σε ελληνικά αιτήματα προβληματίζουν την Ε.Ε.

Τα ευήκοα ώτα της Ρωσίας σε ελληνικά αιτήματα προβληματίζουν την Ε.Ε.
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 25: President Vladimir Putin of Russia attends the 2014 Presidential Prize For Young Cultural Professionals ceremony at the Kremlin on March 25, 2015 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 25: President Vladimir Putin of Russia attends the 2014 Presidential Prize For Young Cultural Professionals ceremony at the Kremlin on March 25, 2015 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Sasha Mordovets via Getty Images

Μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας επιθυμεί να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στη Μόσχα την Μεγάλη Πέμπτη 8 Απριλίου. Ωστόσο η επίσκεψή του και η επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, προβληματίζει, όσο και αν προσπαθεί να μην το δείξει, την Ε.Ε., αλλά και αρκετούς δυτικούς αναλυτές.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ και Ρώσοι αξιωματούχοι σε πρόσφατες δηλώσεις τους δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής δανείου προς τη χώρα μας σε περίπτωση που της ζητηθεί.

Αυτά με μια σειρά ζητημάτων προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς επιδιώκει ο κ. Τσίπρας με αυτή του την επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εύλογα κάποιοι, έπειτα και από την πίεση που έχει ασκηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη χώρα μας, διερωτώνται εάν μια στενότερη συνεργασία Αθήνας και Μόσχας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή, δεδομένου ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα επισπεύσθηκε σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα.

«Η Ρωσία θα βοηθήσει την Ελλάδα»

Θα λάβει η Αθήνα τη βοήθεια που θέλει; «Νομίζω πως ναι, θα την πάρει», πιστεύει η Έλφι Ζγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία, όπως μεταδίδει σε εκτενή ανάλυση η Deutsche Welle (DW).

Η Ζγκλ, σύμφωνα με την DW εκτιμά πως η Ρωσία θα στηρίξει την Ελλάδα «γιατί η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της E.E. να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την Ε.Ε., τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια».

Θεωρία ντόμινο

H γερμανίδα δημοσιογράφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υποστηρίζει ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν αιφνιδιάστηκε από τη συσπείρωση της Ευρώπης ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και στην ένοπλη διένεξη που ακολούθησε ανατολικά της Ουκρανίας. Και φυσικά δεν περίμενε ότι θα επιβάλλονταν οικονομικές κυρώσεις με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών.

«Και όταν διακρίνει κάποιον δρόμο ή κάποιο λόγο για να τις παρακάμψει – κι αυτός θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα - θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις ή τις εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ το επέβαλε ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Η Έλφι Ζιγκλ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Μετά τον χειμώνα πάντα έρχεται η άνοιξη

Κατά την περιγραφή του πρωθυπουργού, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση».

«Δεν γνωρίζω» είπε χαρακτηριστικά «εάν έμοιαζαν με τον χειμώνα στη Σιβηρία, ωστόσο ήταν χειμώνας και τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».

«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε., μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ωστόσο αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις δυτικές κυρώσεις και θύμισε το περιστατικό κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «θεωρούσε σχεδόν ως δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή