ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2015 03:28 EEST | Updated 01/04/2015 03:28 EEST

Μικρή παράταση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ASSOCIATED PRESS
U.S. Secretary of State John Kerry, third left, U.S. Under Secretary for Political Affairs Wendy Sherman, left, U.S. Secretary of Energy Ernest Moniz, second left, wait with others before a meeting on Iran's nuclear program with Britain, Russia, China, France, Germany, European Union and Iranian officials at the Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne, Switzerland Monday, March 30, 2015. Negotiations over Iran's nuclear program are entering a critical phase with differences still remaining just two

Συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη στη Λωζάννη της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών που απαρτίζουν την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ,Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας του Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

«Απόψε ο πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της ομάδας του εθνικής ασφαλείας με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Ενέργειας 'Ερνεστ Μονίζ, καθώς και από άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη», πρόσθεσε η Μίχαν διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τους διαπραγματευτές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Αστον Κάρτερ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις μετείχαν επίσης στη συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις διαπραγματεύσεις έληξε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Ωστόσο αρκετές αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και σήμερα σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα τελευταία προβλήματα.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 6 παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.