Συμφέρει η ασφάλιση εκτός...τραπεζών για τους κατόχους στεγαστικών δανείων

Συμφέρει η ασφάλιση εκτός...τραπεζών για τους κατόχους στεγαστικών δανείων
Shutterstock / arka38

Χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι τα χρόνια της… “ευφορίας” και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων στη χώρα μας προχώρησαν στη σύναψη στεγαστικού δανείου για την απόκτηση κατοικίας, θεωρούσαν… αυτονόητη την ασφάλιση του ακινήτου τους στην θυγατρική ασφαλιστική της πιστώτριας τράπεζας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών εμπιστεύθηκε τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές τους για την ασφάλιση πυρός/σεισμού του ακινήτου, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει ενημερωθεί από τους αρμοδίους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι είχαν το δικαίωμα να προσκομίσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια της δικής τους επιλογής.

Μία τακτική ασφαλώς, η οποία λειτούργησε προς όφελος των χρηματοπιστωτικών ομίλων και στις περισσότερες περιπτώσεις εις βάρος των δανειοληπτών, με την έννοια ότι θα μπορούσαν να βρουν στην αγορά φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες ακριβώς καλύψεις.

«Είναι ωραίο να μπορείς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το διαφημιστικό της Anytime, είναι ωραίο να μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να βρει το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Ουσιαστικό τέλος στην «εκβιαστική» πολιτική που ακολουθούσαν για πολλά χρόνια οι τράπεζες – οι οποίες ισχυρίζονταν ότι μόνο τα δικά τους προϊόντα καλύπτουν τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης ή ότι δεν μπορούσαν να προβούν σε αυτόματες χρεώσεις λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών για την εξόφληση ασφαλίστρων στην περίπτωση που ο δανειολήπτης είχε προσκομίσει δικό του ασφαλιστήριο συμβόλαιο – έβαλε η εγκύκλιος 462 της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου (στις 14/5/2013).

Η συγκεκριμένη Εγκύκλιος ανέφερε ότι, δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης μέσω της τράπεζας που χορηγεί το δάνειο, ενώ ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό σύμβουλο αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή του σύμβαση.

Αυτό σημαίνει ότι, όσοι έχουν ήδη ασφαλίσει το ακίνητό τους σε θυγατρική ασφαλιστική της πιστώτριας τράπεζας, μπορούν να αλλάξουν εταιρεία, φροντίζοντας να προσκομίσουν στην τράπεζα το νέο ασφαλιστήριο, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη του παλαιού, πριν δηλαδή “προλάβει” η τράπεζα να “τραβήξει” χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό για την ανανέωση του συμβολαίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν κάποια πράγματα όπως π.χ. να περιγράψουν με λεπτομέρεια το ακίνητο που θα ασφαλίσουν σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην άδεια (π.χ. σε ποιον όροφο βρίσκεται, ποιο διαμέρισμα είναι κλπ), να αναγράφεται σωστά ο ενυπόθηκος δανειστής και να είναι αποδεκτή η ασφαλιζόμενη αξία του ακινήτου (δηλαδή στην αξία ανακατασκευής) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης.

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη, βάσει της εγκυκλίου που αναφέραμε παραπάνω, να κάνει δεκτό οποιοδήποτε Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση. Η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας που προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις συνήθως απαιτεί τις καλύψεις σεισμού και πυρκαγιάς. Το νέο συμβόλαιο λοιπόν που θα προσκομίσει ο δανειολήπτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις καλύψεις αυτές.

Η μόνη προϋπόθεση που μπορεί να θέσει κάποια τράπεζα είναι η φερεγγυότητα της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξει ο δανειολήπτης και καμία άλλη.

Μία από τις εταιρείες οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή φερεγγυότητα, χάρη και στην παρουσία της “μαμάς”, πολυεθνικής Achmea, είναι η Interamerican. Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της στην αγορά με το λανσάρισμα της υπηρεσίας Anytime Online. Μετά την επιτυχία που γνώρισαν τα προγράμματα Αυτοκινήτου, η Anytime επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα και πιο συγκεκριμένα την Υγεία και την Κατοικία, προσφέροντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές μέσω του «ψηφιακού ασφαλιστή» της Interamerican.

Τα ασφάλιστρα για την Κατοικία δεν είναι...απαγορευτικά

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες προσπαθούν να κόψουν κάθε περιττό έξοδο, η ασφάλιση της περιουσίας μπορεί να φαντάζει ως... πολυτέλεια, μιας και δεν είναι υποχρεωτική, πλην των οχημάτων και του ακινήτου που έχει αποκτηθεί μέσω στεγαστικού δανείου.

Ωστόσο οι μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια πολλά σπίτια σε όλη την Ελλάδα λόγω φυσικών καταστροφών κυρίως αλλά και... αμέλειας των διδιοκτητών, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στο θέμα ασφάλισης των ακινήτων. Από τη στιγμή μάλιστα που το κόστος ασφάλισης δεν είναι δα και...απαγορευτικό, μιας και σε μηνιαία βάση η επιβάρυνση είναι αρκετά χαμηλό.

Το κόστος της ασφάλειας μιας κατοικίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι π.χ. η περιοχή, η παλαιότητα, ο τύπος του σπιτιού (διαμέρισμα ή μονοκατοικία, κύρια ή εξοχική), το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο (η αξία του κτιρίου, η αξία του περιεχομένου ), οι ασφαλιζόμενες καλύψεις, κ.λπ.

Γενικότερα, ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα κατοικίας προσφέρει κάλυψη για πυρκαγιά, πυρκαγιά από δάσος, πτώση κεραυνού, καπνό, σεισμό, έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, πτώση αεροσκάφους, πτώση δένδρων, κλαδιών, στύλων, τρομοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες και πολιτικές ταραχές.

Η Interamerican, μέσω της δημοφιλούς υπηρεσίας Anytime, προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά ασφαλιστικά προγράμματα για στεγαστικά δάνεια σε σχέση με αυτά που προσφέρουν οι συνεργαζόμενες, με τις τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες.

Αναλυτικότερα, η Anytime προσφέρει τρία βασικά προγράμματα για όσους επιθυμούν να ασφαλίσουν την κατοικία τους:

Economic: Πρόκειται για το βασικό πρόγραμμα ασφάλισης για στεγαστικά δάνεια, το οποίο καλύπτει το κτίριο της κατοικίας και απευθύνεται σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Είναι το βασικό πακέτο ασφάλισης που απαιτούν οι τράπεζες. Εκτός από την πυρκαγιά και τον σεισμό, το πρόγραμμα καλύπτει ζημιές στο ακίνητο από έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, πτώση αεροσκάφους, πτώση δέντρων, κλαδιών και στύλων, τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς επίσης και ζημιές από στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες και πολιτικές ταραχές. Καλύπτονται ακόμη η αστική ευθύνη έναντι τρίτων από πυρκαγιά και έκρηξη, έξοδα πυρόσβεσης και περιορισμού ζημιάς, έξοδα καθαιρέσεων, κατεδαφίσεων και αποκομιδής ερειπίων μετά από ζημιά, δαπάνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλος η αναλογία κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων.

Value: Πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα ασφάλισης για στεγαστικά δάνεια. Καλύπτει το κτήριο της κατοικίας και απευθύνεται σε όσους είναι κάτοχοι στεγαστικών δανείων, αλλά η τράπεζα απαιτεί επιπλέον καλύψεις (διαρροή/θραύση σωληνώσεων, καιρικά φαινόμενα, κ.α.). Προσφέρει όλες τις καλύψεις του Economic και επιπλέον καλύψεις για πλημμύρα, καταιγίδα, χαλαζόπτωση και θύελλα, για διαρροή/ θραύση σωληνώσεων και την αστική ευθύνη έναντι τρίτων για ζημιές που θα προκληθούν από τα παραπάνω. Καλύπτει ακόμη ζημιές στο κτίριο από προσπάθεια κλοπής/ ληστείας, απώλεια ενοικίων και δόσεις στεγαστικού δανείου.

Premium: Πρόκειται για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης της Anytime για κάλυψη κάθε κινδύνου τόσο για το κτίριο, όσο και για το περιεχόμενο της κατοικίας. Προσφέρει όλες τις καλύψεις των δύο προηγούμενων προγραμμάτων, καθώς επίσης και καλύψεις ζημιών που μπορεί να προκληθούν από βραχυκύκλωμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου ή κάποιων ηλεκτρικών συσκευών και από θραύση τζαμιών. Καλύπτει τέλος την κλοπή περιεχομένου, κακόβουλες ενέργειες, γενική αστική ευθύνη και νομική υποστήριξη.

Δημοφιλή