ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/04/2015 15:26 EEST | Updated 01/04/2015 16:19 EEST

Σχεδόν τετραπλασίες οι αποδοχές του Γιούνκερ σε σχέση με τις αποδοχές Τσίπρα. Οι μισθοί των ευρωπαίων ηγετών

ASSOCIATED PRESS
From left clockwise, European Commission President Jean-Claude Juncker, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, European Council President Donald Tusk, Secretary General of the Council Uwe Corsepius and European Central Bank Governor Mario Draghi, French President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem participate in a round table meeting on Greece at an EU summit in Brussels on Thursday, March 19, 2015. German Chancellor Angela Merkel said

Οι υψηλές αποδοχές των υψηλόβαθμων των Βρυξελλών επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Πάντως πιο ακριβοπληρωμένοι στην ΕΕ δεν είναι οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά οι τεχνοκράτες καθώς σύμφωνα με την Eurostat ο πιο ακριβοπληρωμένος από τους Ευρωπαίους πολιτικούς είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με ετήσιες απολαβές ύψους 317.496 ευρώ. Ακολουθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του οποίου οι ετήσιες απολαβές φτάνουν τα 298.495 ευρώ.

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκεται στη 15η θέση και λαμβάνει 85.479 ευρώ, κατάτι περισσότερα από τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι και σαφώς περισσότερα από τον Πέδρο Πάσους Κοέλιο της Πορτογαλίας και τον Νίκο Αναστασιάδη της Κύπρου, που φαίνεται από τους πίνακες ότι λαμβάνει 77.182 ευρώ, και είναι στην 17η θέση.

H Άνγκελα Μέρκελ ανήκει στην κατηγορία των καλά αμοιβόμενων (250.000 ευρώ), ενώ ο Φρανσουά Ολάντ απέχει αρκετά (179.000). Τα λιγότερα χρήματα από όλους τους ηγέτες λαμβάνει η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα (25.285).

Μια δεύτερη ανάλυση έχει να κάνει με το ωρομίσθιο των Ευρωπαίων ηγετών, αν αυτό συγκριθεί με το μέσο κόστος εργασίας στη χώρα. Βάσει αυτών των στοιχείων, στην πρώτη θέση ανέρχεται η Λιθουανή πρωθυπουργός Ντάλια Γκιμπαουσκάιτε και την ακολουθούν οι Γιούνκερ και Τουσκ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταλαμβάνει την ένατη θέση.

Πηγή: Sargasso