ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2015 13:04 EEST | Updated 02/04/2015 13:05 EEST

Γαλλία: Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μίλησε και πάλι για τη "λεπτομέρεια" των ναζιστικών θαλάμων αερίων

French far-right Front National (FN) party honorary president Jean-Marie Le Pen prepares to deliver a speech, within a ceremony to celebrate Epiphany on January 25, 2015 in Paris. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD        (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)
ALAIN JOCARD via Getty Images
French far-right Front National (FN) party honorary president Jean-Marie Le Pen prepares to deliver a speech, within a ceremony to celebrate Epiphany on January 25, 2015 in Paris. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)

Ο πρώην ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν επανέλαβε σήμερα την περιβόητη δήλωσή του περί των θαλάμων αερίων ως "λεπτομέρειας" του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που επέκρινε η κόρη του, η Μαρίν, η οποία τον έχει διαδεχθεί στην προεδρία του Εθνικού Μετώπου (FN).

Συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του FN, ο Λεπέν, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής του κόμματός του, διαβεβαίωσε πως "ουδέποτε" μετάνιωσε για τις δηλώσεις του, τις οποίες είχε κάνει πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια.

"Αυτό που είπα αντιστοιχούσε στη σκέψη μου: ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια του πολέμου, εκτός αν δεχθούμε ότι ο πόλεμος ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων", δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό RMC και το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης BFMTV.

"Τα υποστηρίζω επειδή πιστεύω πως είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να σοκάρει κανέναν το ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιείται ως εργαλείο εναντίον μου", πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι είχε μιλήσει "για ένα σύστημα" και όχι για τα θύματά του.

Ερωτηθείς για τη φρίκη των θαλάμων αερίων, συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα "άλλο πρόβλημα". "Όλο αυτό είναι φρικτό, ο πόλεμος είναι φρικτός, ένα θραύσμα οβίδας που σου ξεσκίζει την κοιλιά, μια βόμβα που σε αποκεφαλίζει, ένας θάλαμος που σε πνίγει, όλο αυτό είναι επονείδιστο", είπε.

"Δεν υπάρχει τίποτε καινούριο. Διαφωνώ βαθιά με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν και στην ουσία και στον τύπο", ήταν η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν.

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος της ακροδεξιάς μετά την άνοδό της στην προεδρία του το 2011. Έχει χαρακτηρίσει το ναζισμό "αποκορύφωμα της βαρβαρότητας" και έχει μιλήσει για "μείζονα διαφωνία" με τον πατέρα της που αρέσκεται στις πολεμικές.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1987, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε δηλώσει σχετικά με τους ναζιστικους θαλάμους αερίων: "Δεν έχω μελετήσει ειδικά το ζήτημα, όμως πιστεύω πως είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".

Έχει καταδικασθεί πολλές φορές για τη δήλωση αυτή, την οποία επανέλαβε το 1997 στη Γερμανία και το 2008 στο περιοδικό "Bretons", καθώς και τον Μάρτιο του 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)