ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/04/2015 07:06 EEST | Updated 02/04/2015 10:17 EEST

Τσίπρας: H παραμονή στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο θέμα συμβάσεων και αριθμών, αλλά και ποιότητας ζωής

Για ύπαρξη κατάστασης «υγειονομικής φτώχειας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του μετά τη σύσκεψή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζοντας ότι στόχος των μνημονιακών πολιτικών δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων, αλλά «να εισβάλει το ιδιωτικό κεφάλαιο στη δημόσια σφαίρα», οδηγώντας στην «εμπορευματοποίηση των πάντων», με οδυνηρές επιπτώσεις στον τομέα της Υγείας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα», υπογραμμίζοντας ότι η παραμονή και παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. δεν είναι μόνο ζήτημα «συμβάσεων και αριθμών», αλλά έχει να κάνει και με ποιότητα ζωής και υπηρεσίες κοινωνικού κράτους.

Όπως είπε, «εργαζόμαστε εντατικά για να ανατρέψουμε το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας» και έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις «απορρύθμισης και διάλυσης». Η υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες των πολιτικών στην Υγεία, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη.

Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φάρμακο, στα εμβόλια και στις εξετάσεις. Η Υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη, τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε ότι θα καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η δυτική Μακεδονία, η Θεσπρωτία και η Θράκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενίσχυση των ΜΕΘ με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και διασφάλιση των προϋποθέσεων να λειτουργήσουν σωστά οι δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και τα ογκολογικά κέντρα.

Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα ανακουφίσει όλο το σύστημα. Δήλωσε ευτυχής, που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταβολή των χρημάτων αυτών, για την είσοδο στα νοσοκομεία και είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η δωρεάν πρόσβαση.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας. Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Για το τέλος της ομιλίας του και αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας. «Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλες τις πράξεις στον χώρο της Υγείας θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες.