Φάκελος Σνόουντεν: Η Βρετανία παρακολουθούσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αργεντινής

Η Βρετανία παρακολουθούσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αργεντινής
Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden, who is in Moscow, is seen on a giant screen during a live video conference for an interview as part of Amnesty International's annual Write for Rights campaign at the Gaite Lyrique in Paris, France, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Charles Platiau, Pool)
Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden, who is in Moscow, is seen on a giant screen during a live video conference for an interview as part of Amnesty International's annual Write for Rights campaign at the Gaite Lyrique in Paris, France, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Charles Platiau, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Τέλος φαίνεται να μην έχουν οι αποκαλύψεις που προκύπτουν, από τα έγγραφα που έχει διαρρεύσει στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, άλλοτε εργαζόμενος για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής, επικαλούμενο έγγραφα που είχε φέρει στη δημοσιότητα ο Αμερικανός, αποκαλύπτει πως από το 2006 ως και το 2011, η Βρετανία κατασκόπευε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αργεντινής, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των νησιών Φόκλαντ.

Το κανάλι ΤΝ, που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες, όσον αφορά τον τρόπο κτήσης των εγγράφων, σημείωσε πως έφτασαν στην κατοχή του από ομάδα δημοσιογράφων στη Βραζιλία, που πρωτύτερα είχε συνεργαστεί με τον Σνόουντεν.

Ένα από τα έγγραφα αυτά, φέρει την ένδειξη «Άκρως απόρρητο», χρονολογούμενο στο 2010 και αποτελεί περιγραφή των προσπαθειών «για τη συλλογή των επικοινωνιών», των υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Αργεντινής.

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον πόλεμο Βρετανίας και Αργεντινής, για τον έλεγχο του αρχιπελάγους, στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό, με τη Βρετανία να βγαίνει νικήτρια, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να σιγοβράζει.

Στα νησιά Φόκλαντ ζουν σήμερα περίπου 2.800 κάτοικοι, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με την εκτροφή προβάτων, την αλιεία και τον τουρισμό. Τα νησιά απέχουν 480 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής και 12.870 από τη Βρετανία. Το γεγονός πως στη περιοχή έχουν βρεθεί και κοιτάσματα πετρελαίου, δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Έντι Φίτε, ρεπόρτερ του αργεντίνικου τηλεοπτικού δικτύου, σημείωσε πως για την ύπαρξη των εγγράφων πληροφορήθηκε πριν αρκετές ημέρες, λαμβάνοντας μια σειρά τηλεφωνημάτων από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σνόουντεν, από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Προκειμένου να μην γίνει εντοπισμός των τηλεφωνητών, το κάθε τηλεφώνημα διαρκούσε λιγότερο από ένα λεπτό.

Ο Έντι Φιτ, κλήθηκε να επισκεφθεί το Ρίο την επόμενη ημέρα και να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης στις 4 το απόγευμα. Έπειτα, μεταφέρθηκε σε «καταφύγιο», στο οποίο του ζητήθηκε να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, για να παραλάβει το υλικό που σήμερα δημοσιοποιήθηκε στην σελίδα του ΤΝ.

Εκπρόσωπος το βρετανικού Foreign Office, δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση ούτε θα επιβεβαιώσει, ούτε θα διαψεύσει το δημοσίευμα. Από πλευράς της Αργεντινής, τώρα, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζουμε πως τα νησιά Φόκλαντ είχαν καταλάβει οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής το 1982, με τη Βρετανία να στέλνει ισχυρή δύναμη για να τα απελευθερώσει, με τις διενέξεις να κοστίζουν τη ζωή σε περισσότερους από 600 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.

Η είδηση της αποκάλυψης της παρακολούθησης κορυφαίων στελεχών της Αργεντινής από τη Βρετανία, φτάνει μόλις μία βδομάδα μετά την εξαγγελία της βρετανικής κυβερνήσεως για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στα Φόκλαντ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «πολύ ενεργή απειλή», εκ μέρους της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Από μεριάς του Μπουένος Άιρες, από την άλλη, η ανακοίνωση αποδόθηκε σε ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης, εν όψει των βρετανικών βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Δημοφιλή