Σέρρες: Τα νερά υποχωρούν, στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις

Σέρρες: Τα νερά υποχωρούν, στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις
eurokinissi

Θετικά είναι τα μηνύματα από τη λίμνη Κερκίνης, καθώς η στάθμη βρίσκεται κάτω από το όριο των 36 μέτρων και παρουσιάζει καθοδική τάση.

«Όπως φαίνεται η πτώση της στάθμης του νερού στη λίμνη θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων να παραμείνει σταθερό για να αποκτήσει η λίμνη επιπλέον χωρητικότητα νερού για το ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας αλλά και για τα νερά που θα προκύψουν από το λιώσιμο των χιονιών στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να μειώνουμε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης.

Την ίδια στιγμή όμως η νοτιοανατολική πεδιάδα των Σερρών παραμένει πλημμυρισμένη και τα νερά του Στρυμόνα συνεχίζουν να απλώνονται. "Υπολογίζουμε ότι όταν αρχίσουμε να μειώνουμε τη ροή των υδάτων από τα θυροφράγματα, τότε θα γίνει απόσυρση των νερών στον κάμπο.» τόνισε ο κ. Μωυσιάδης.

Το πρωί της Παρασκευής, τοπογράφοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν την καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων και τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

Ο κύριος Μωυσιάδης ανέφερε πως ευτυχώς αποφεύχθηκε η μετακίνηση των υδάτων προς τους οικισμούς και τόνισε πως αυτό που μένει είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες: «τώρα το πρόβλημά μας είναι πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Ίσως κάποιοι προλάβουν να σπείρουν, όταν αποσυρθούν τα νερά αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι. Έτσι, κύριο για μας ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν τα “δικαιώματα των αγροτών” και να δοθεί, εκ μέρους της πολιτείας, οικονομική βοήθεια για αυτούς που έχουν πληγεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι των Ελληνικών Αγροτικών Ασφαλίσεων στην περιοχή, όμως η ακριβής καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου, όταν τα νερά θα έχουν πλέον υποχωρήσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή