Οι δύο «γραμμές» της κυβέρνησης για τις καταλήψεις και οι «κρυφές» συγκρούσεις – 33η ημέρα απεργία πείνας

Οι δύο «γραμμές» της κυβέρνησης για τις καταλήψεις και οι «κρυφές» συγκρούσεις – 33η ημέρα απεργία πείνας
eurokinissi

Δύο διαφορετικές «γραμμές» συγκρούονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το θέμα των καταλήψεων. Η μία «γραμμή» προκρίνει την ήπια αντίδραση του κράτους απέναντι στους αντιεξουσιαστές που στηρίζουν τα αιτήματα των απεργών πείνας και η άλλη «γραμμή» προκρίνει την πιο δραστική αντιμετώπιση των καταληψιών.

Η διχογνωμία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να δίνονται ασαφείς εντολές προς τη φυσική ηγεσία του Σώματος σε σχέση με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων. «Ακόμα και να βλέπαμε την ομάδα των 25 αντιεξουσιαστών πριν μπει στο προαύλιο της Βουλής θα το σκεφτόμασταν δύο φορές να πάμε να τους εμποδίσουμε. Και αυτό γιατί υπάρχει κλίμα ανασφάλειας διότι δεν είναι σαφής η στάση που θέλει να κρατήσει η πολιτική ηγεσία απέναντί τους», λέει αρμόδια αστυνομική πηγή.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση της προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου σε δημοσιογράφους ότι επρόκειτο για μία διαμαρτυρία πολιτών που δεν πρέπει να προκαλεί αναστάτωση. Στο ίδιο πλαίσιο, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν με έμφαση ότι οι 21 προσαγωγές των ατόμων που εισέβαλλαν στο προαύλιο του κοινοβουλίου δεν μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι πρόθεση του κ. Γιάννη Πανούση είναι να βάλει ένα τέλος στην υπέρμετρα αμυντική στάση των αστυνομικών δυνάμεων. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πρόθεσή του «σκοντάφτει» στη βούληση άλλων κυβερνητικών παραγόντων με μεγαλύτερο έρεισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

33η ημέρα απεργίας πείνας

Αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες η απειλή για την υγεία των 21 κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν και συμμετείχαν χθες στη συνέντευξη τύπου ενημέρωσης.

Η γιατρός κ. Όλγα Κοσμοπούλου έδωσε έμφαση στην περίπτωση του μέλους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», Μιχάλη Νικολόπουλου, λέγοντας ότι «η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει ουσιαστική ιατρική παρακολούθηση των απεργών παρά μόνο για όσους βρίσκονται σε νοσοκομεία, αφού οι ιατρικές παροχές εντός των φυλακών είναι ανύπαρκτες».

Τηλεφωνική παρέμβαση από τις φυλακές Κορυδαλλού έκανε ο Δημήτρης Μπουρζούκος, κατακρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υπεκφυγές απέναντι στα αιτήματά τους: «Έπρεπε να υπάρχει μια πιο σύντομη παρέμβαση από το υπουργείο δικαιοσύνης ενώ αντιθέτως ακολουθείται μια τακτική εξόντωσης και εξάντλησης των απεργών πείνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης δήλωσε ότι «δεν τολμούν να αγγίξουν το άρθρο 187Α γιατί δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ αφού μπορούν να δημιουργηθούν άλλα κελιά ειδικού τύπου, όπως τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού».

Την απόφαση να σταματήσει την απεργία πείνας μετά από 30 μέρες -λόγω σωματικής εξάντλησης- γνωστοποίησε με κείμενό του ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, Κώστας Γούρνας.

Δημοφιλή