Δεν πάνε στον προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια Περιφερειών από το ΕΣΠΑ

Δεν πάνε στον προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια Περιφερειών από το ΕΣΠΑ
Eurokinissi

Κάνει πίσω η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν στο θέμα της επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό των αδιάθετων κονδυλίων των Περιφερειών. Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με Περιφερειάρχες, παραμένουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κ. Αγοραστός δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2015, αν δεν δοθεί παράταση, είναι ο τελευταίος χρόνος εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεπώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων και η πληρωμή τους ως το τέλος του έτους.

Άλλωστε οι περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες. Να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις με χρήματα της Περιφέρειας

Μάλιστα ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τ.Κουίκ που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία». Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Γ. Σταθάκης: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων από τις Περιφέρειες

Πάντως ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων του ΕΣΠΑ σε δαπάνες πέραν του προγράμματος και προσθέτει ότι αν κριθεί αναγκαίο, αυτό θα διευκρινιστεί και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η οποία αναφέρει πώς στη συνάντηση το υπουργείο δεσμεύτηκε «για την έκδοση και αποστολή νέας διευκρινιστικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, ο κ. Σταθάκης δήλωσε τα εξής:

«Δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων ή διαθεσίμων από τις περιφέρειες σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή, πολύ περισσότερο, σε δαπάνες πέραν του ΕΣΠΑ. Μετά τη σημερινή συζήτηση, η επίμαχη εγκύκλιος, που επικαλείται η ανακοίνωση του προεδρείου της ΕΝΠΕ, δεν χρειάζεται καμιά επιπρόσθετη διευκρίνιση. Εάν κάποια υπηρεσία κρίνει κάτι τέτοιο αναγκαίο, αυτό θα διευκρινιστεί σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του ΣΕΣ (πρόκειται για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020), το υπουργείο επιδιώκει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό και με πλήρη διαφάνεια, να διασφαλίσει την υλοποίηση των έργων. Διαδικασία για την οποία το ίδιο είναι υπεύθυνο. Η εξυγίανση του ΕΣΠΑ, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου, γίνεται προφανώς σε πλήρη διάλογο με τους περιφερειάρχες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Δημοφιλή