Πρώτα συμφωνία και μετά δόση ξεκαθαρίζουν οι εταίροι

Πρώτα συμφωνία και μετά δόση ξεκαθαρίζουν οι εταίροι
Eurokinissi

Ως την κρισιμότερη Μεγάλη Εβδομάδα της Ελληνικής Οικονομίας χαρακτηρίζουν έμπειροι παρατηρητές την εβδομάδα που έρχεται. Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο ταμείο του κράτους, αλλά και οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, εν όψει της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, 8 και 9 Απριλίου.

Με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο έστω και τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2δισ ευρώ, ενώ και η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διακατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, ύψους 1,9 δισ ευρώ, δεν πρόκειται να γίνει πριν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να συγκαλέσουν ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, πριν από τις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή θα γίνει η επόμενη (άτυπη) συνεδρίαση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος των δανειστών επιμένουν σε μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αρχικά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκταμίευση χρημάτων εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία. Μάλιστα κάποιοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, εμφανίζονται ακόμα πιο απόλυτοι, ζητώντας πριν την εκταμίευση να έχει προηγηθεί και η ψήφιση σημαντικού μέρους των συμφωνηθέντων μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο πιέζουν τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να ζητήσουν από την Ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την παροχή στοιχείων αλλά και την ολοκλήρωση της κοστολόγησης των μεταρρυθμίσεων που προτείνει.

Παράγοντες από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος, ενώ σημειώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Σε αυτό το κλίμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος δήλωσε ότι «Η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Παραδίδουν όλο και περισσότερες προτάσεις που είναι πιο λεπτομερείς. Σε ορισμένα σημεία, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «Πρέπει να συγκροτηθεί ένα καλό πακέτο το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί στους τέσσερις μήνες για τους οποίους μιλάμε» και πρόσθεσε ότι «Ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει αντίστροφα. Οπότε ελπίζω ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία στα βασικά ζητήματα, τα οποία θα τα συζητήσουμε στην συνέχεια στο Eurogroup».

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ (να σημειωθεί ότι πρώτη φορά μιλά για πρόοδο από την Ελληνική πλευρά), αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή τη φορά, οι δανειστές επιμένουν ότι για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ακριβώς για αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να μιλούν για εκταμίευση μέρους της δόσης πριν επιτευχθεί συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον για 15 ημέρες (ίσως και ολόκληρο τον Απρίλιο) από ίδιους πόρους τις υποχρεώσεις της και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποφεύγουν να μιλήσουν για τα ταμειακά περιθώρια που έχει αυτή τη στιγμή το κράτος, σημειώνοντας ότι η μάχη δίνεται μέρα με την ημέρα.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους 448εκατ ευρώ, ενώ εκτιμούν ότι θα καλυφθεί χωρίς πρόβλημα και η έκδοση εντόκων γραμματίων μια ημέρα νωρίτερα.

Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων γεγονός που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα δώσει λύση στο ταμειακό πρόβλημα της χώρας.

Δημοφιλή