Να τι κάνει το κάπνισμα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Να τι κάνει το κάπνισμα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Durham University

Αν και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 10% των γυναικών που πρόκειται να γίνουν μητέρες στην Αμερική συνεχίζουν το κάπνισμα.

Αυτές οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όμως, μπορεί να κάνουν τις μέλλουσες μαμάδες να το σκεφτούν δύο φορές πριν ανάψουν το επόμενο τσιγάρο τους.

Με τη χρήση υπερήχου νέας τεχνολογίας, οι επιστήμονες έδειξαν τι συμβαίνει σε ένα έμβρυο που η μητέρα του καπνίζει. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αλλάζει τις κινήσεις του στόματος και των χεριών, ένα εύρημα που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ζημιά στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του εμβρύου.

Ο κεντρικός συγγραφέας της έρευνας Δρ. Nadja Reissland από το Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας, ελπίζει ότι αυτές οι εικόνες θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον ως εργαλείο για να εκπαιδεύουν τις μέλλουσες μητέρες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

«Όταν δείξαμε στις μητέρες αυτά τα βίντεο που έδειχναν αυξημένη κινητικότητα, ήταν πιο πρόθυμες να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε ο Reissland.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Durham και Lancaster εξέτασαν τους υπερήχους 20 εμβρύων από 24 έως 36 εβδομάδες εγκουμοσύνης, προκειμένου να παρατηρήσουν την κίνηση του στόματος και των χεριών. Τέσσερις από τις γυναίκες που κυοφορούσαν κάπνιζαν κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες κυοφορούσες δεν κάπνιζαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που οι μητέρες τους κάπνιζαν, έκαναν περισσότερες κινήσεις στο στόμα, από το φυσιολογικό. Τυπικά, τα έμβρυα κουνούν το στόμα τους και αγγίζουν τον εαυτό τους, αλλά αυτή η κινητικότητα έχει την τάση να μειώνεται όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού και το έμβρυο αποκτά περισσότερο έλεγχο πάνω στις κινήσεις του.

Οι επιπτώσεις τους καπνίσματος στις κινήσεις που κάνει το έμβρυο είναι αντίστοιχες με εκείνες που κάνουν τα έμβρυα που οι μητέρες τους είναι πολύ αγχωμένες ή πάσχουν από κατάθλιψη. Παρ' ολ' αυτά οι επιπτώσεις της έκθεσης των εμβρύων στη νικοτίνη είναι σοβαρότερη και ο λόγος είναι ότι οι ερευνητές υποθέτουν ότι η έκθεση αυτή επιδρά στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.