ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2015 18:45 EEST | Updated 04/04/2015 18:45 EEST

Πήραν το αίμα τους πίσω οι Γιανομάμι

ASSOCIATED PRESS
The chief of the Yanomami indian tribe, David Kopenawa, speaks to the press in the village of Demini, inside the Amazon forest, Brazil on Sunday March 22, 1998. Although more than 600,000 hectares (2,000 square miles) of land in this Amazon jungle region have burned due to a severe drought, the Kopenawa indians of this village are safe from the fires but Davi Kopenawa has expressed fears that other Yanomamis in regions closer to the fires may be at a much higher risk.(AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Έπειτα από δεκαετίες η φυλή Γιανομάμι, που ζει μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη μεθόριο που χωρίζει τη Βραζιλία από τη Βενεζουέλα, κατάφερε να πάρει το αίμα της πίσω.

Το 1967 ομάδα των ερευνητών υπό τον Αμερικανό ανθρωπολόγο Napoleon Chagnon συγκέντρωσε χιλιάδες δείγματα αίματος από τα μέλη της φυλής προκειμένου να τα υποβάλει σε γενετικό έλεγχο και έπειτα από πολυετείς αγώνες οι Γιανομάμι κατάφεραν να διεκδικήσουν την επιστροφή αυτών των δειγμάτων.

Ο σαμάνος Νταβί Κοπενάουα δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως το αίμα θα θαφτεί σε ειδική τελετή όπου θα ειπωθούν συγκεκριμένες προσευχές.

Ο ίδιος θυμάται πως ήταν 10 ετών όταν η αμερικανική ερευνητική ομάδα έφτασε στην περιοχή τους.

«Είχαμε διαφορετικά χωριά και σε αυτά έμεναν αρκετοί ιεραπόστολοι που έπεισαν το λαό μου να συναινέσει στην αιμοληψία» δήλωσε ο Κοπενάουα, εκπρόσωπος πλέον της φυλής του.

Σε αντάλλαγμα, συνεχίζει, οι λευκοί έδωσαν στους Γιανομάμι μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, αγκίστρια για ψάρεμα, μαχαίρια, σπίρτα και κάποια φάρμακα.

«Μας εξαπάτησαν» λέει ο Νταβί Κοπενάουα, ο οποίος μαζί με μια αντιπροσωπεία από διάφορες κοινότητες της φυλής του πήγε στις ΗΠΑ για να διεκδικήσει το αίμα των προγόνων του.

Τελικά τον Μάιο του 2010 πέντε ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων και το Εθνικό Ινστιτούτο, στις ΗΠΑ, τα οποία φύλασσαν επί δεκαετίες τα δείγματα αίματος των Γιανομάμι, συμφώνησαν, έπειτα και από τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Βραζιλίας, να τα επιστρέψουν.

Ο Κοπενάουα, είπε πως ποτέ δεν του εξήγησαν πως χρησιμοποίησαν αυτά τα δείγματα.

Η επίσημη εκδοχή, που είχε δώσει ο ανθρωπολόγος Napoleon Chagnon, ήταν πως ήθελε να διαπιστώσει εάν οι Γιανομάμι ήταν απευθείας απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που πέρασαν από την Ασία στην Αμερική πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι Γιανομάμι, όταν ένα μέλος τους πεθάνει το παραδίδουν στην πυρά και είναι θεμελιώδες γι΄αυτούς να μην μείνει τίποτα από το σώμα του θανόντα καθώς σύμφωνα με την παράδοσή τους, με αυτό τον τρόπο ο νεκρός μπορεί να προχωρήσει στην άλλη ζωή, αφού τίποτα πλέον δεν τον κρατά με τους ζωντανούς.