Εν μέσω των πυρών ανταρτών Χούθι και Αλ Κάιντα και των βομβαρδισμών από τη Σαουδική Αραβία, οι άμαχοι της Υεμένης

Μεταξύ ανταρτών Χούθι και Αλ Κάιντα αλλά και αεροπορικών επιδρομών από τη Σ.Αραβία, οι άμαχοι της Υεμένης
A Houthi Shiite fighter stand guard as people search for survivors under the rubble of houses destroyed by Saudi airstrikes near Sanaa Airport, Yemen, Thursday, March 26, 2015. Saudi Arabia launched airstrikes Thursday targeting military installations in Yemen held by Shiite rebels who were taking over a key port city in the country's south and had driven the embattled president to flee by sea, security officials said. (AP Photo/Hani Mohammed)
A Houthi Shiite fighter stand guard as people search for survivors under the rubble of houses destroyed by Saudi airstrikes near Sanaa Airport, Yemen, Thursday, March 26, 2015. Saudi Arabia launched airstrikes Thursday targeting military installations in Yemen held by Shiite rebels who were taking over a key port city in the country's south and had driven the embattled president to flee by sea, security officials said. (AP Photo/Hani Mohammed)
ASSOCIATED PRESS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει το Σάββατο προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην Υεμένη κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και με στόχο να συζητηθεί μια διακοπή των αεροπορικών επιδρομών που εκπονούνται από συμμαχικές χώρες των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε την κεκλεισμένων των θυρών διαβούλευση του 15μελούς Συμβουλίου για να «συζητήσουν ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας». Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι μάχες στη Υεμένη έχουν στοιχίσει τη ζωή 519 ανθρώπων ενώ σχεδόν 1.700 έχουν τραυματισθεί, είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία εξέφρασε "εξαιρετική ανησυχία" για την ασφάλεια των αμάχων.

Η αραβική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία κατά των σιιτών Χούθι, φαίνεται πάντως να επιβράδυνε την προέλαση των ανταρτών στην Υεμένη, όμως η αλ-Κάιντα επωφελήθηκε από το χάος που έχει δημιουργηθεί και πήρε τον έλεγχο μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης σε νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Το σουνιτικό βασίλειο ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στις 26 Μαρτίου, ηγούμενη ενός συνασπισμού χωρών προκειμένου να εμποδίσει, τους σιίτες αντάρτες Χούθι να πάρουν την εξουσία και το Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Η αντεπίθεση της Αλ Κάιντα

Την Παρασκευή, κατά την ένατη ημέρα της επιχείρησης και ενώ οι κρατικές δομές έχουν αποδιοργανωθεί, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, το πιο επικίνδυνο παράρτημα του εξτεμιστικου σουνιτικού δικτύου, προχώρησε σε μια αληθινή επίδειξη ισχύος καταλαμβάνοντας, χωρίς αντίσταση σύμφωνα με αξιωματούχους, το γενικό επιτελείο του στρατού και το λιμάνι της Μουκάλα (νοτιοανατολική Υεμένη).

Εκατοντάδες μαχητές έχουν αναπτυχθεί από την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, όπου ζουν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι. Μόνο το αεροδρόμιο και μερικά κοντινά στρατόπεδα τους διαφεύγουν ακόμη, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή. Την Παρασκευή τζιχαντιστές παρέλασαν στους δρόμους και ο πληθυσμός, φοβισμένος, άρχιζε να εγκαταλείπει την πόλη.

Την προηγουμένη η αλ-Κάιντα είχε απελευθερώσει 300 κρατουμένους πραγματοποιώντας επίθεση στην κεντρική φυλακή και,

σύμφωνα με κατοίκους, απηύθυνε από τα τζαμιά εκκλήσεις «για τζιχάντ εναντίον των σιιτών», επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο ενός θρησκευτικού πολέμου σ' αυτή τη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Στο μεταξύ δύο σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν από πυρά προερχόμενα από την Υεμένη ενώ ένας ακόμη είχε χάσει τη ζωή του, με τον ίδιο τρόπο, πριν από μερικές ημέρες.

Σύγκρουση Χούθι- Αλ Κάιντα

Ορκισμένοι εχθροί μεταξύ τους, αλλά και αμφότεροι εχθρικοί στην εξουσία του εξόριστου προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, οι Χούθι και η αλ-Κάιντα συγκρούσθηκαν σφοδρά τους τελευταίους μήνες.

Οι Χούτι και η αλ-Κάιντα «έχουν τους ίδιους στόχους (...) εναντίον του υεμενίτικου πληθυσμού, εναντίον της ασφάλειας της περιοχής και του κόσμου», αντέδρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του συνασπισμού στρατηγός Άχμεντ Ασίρι.

Οι αντάρτες Χούθι και οι σύμμαχοί τους, στρατιωτικοί πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, έγιναν στόχοι σφοδρών νυκτερινών βομβαρδισμών από τον συνασπισμό στο Άντεν (νότια Υεμένη) και αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το προεδρικό μέγαρο που είχαν καταλάβει την προηγουμένη.

Στο έδαφος συγκρούονται με τους μαχητές των «Λαϊκών Επιτροπών», μιας παραστρατιωτικής δύναμης που υποστηρίζει τον πρόεδρο Χάντι, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει εσπευσμένα το Άντεν στα τέλη Μαρτίου και να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Ο συνασπισμός προχώρησε εξάλλου κοντά στο λιμάνι του Άντεν σε ρίψεις με αλεξίπτωτο όπλων και πυρομαχικών, ανάμεσα στα οποία καλάσνικοφ, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και υλικό τηλεπικοινωνίας, σύμφωνα με λιμενική πηγή. Η πηγή διευκρίνισε πως τρόφιμα και φάρμακα εστάλησαν με πλοίο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή