ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2015 06:45 EEST | Updated 04/04/2015 07:02 EEST

Να γιατί δεν έχουμε καλύτερα προφυλακτικά

YASUYOSHI CHIBA via Getty Images
Condoms with lubricants made with native latex are ready to be packed at the Natex factory that produces around 100 million condoms per year for the Brazilian Health Ministry in Xapuri, Acre State on October 7, 2014. Current production equates to a fifth of the 500 millions condoms -- known as 'camisinhas de Venus' or little Venus shirts in Portuguese -- which the government hands out annually free of charge in a country where according to the UNAIDS non-government organization 730,000 people a

Το 1993, ο Danny Resnic έκανε πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια μιας περιστασιακής συνεύρεσης στην παραλία του Μαϊάμι, όταν το προφυλακτικό από λατέξ που χρησιμοποιούσε, έσπασε.

Ο Resnic πάντα χρησιμοποιούσε προφυλακτικό από τη στιγμή που ο άνδρας που όπως ο ίδιος περιγράφει ήταν "ο καλύτερος φίλος και αγάπη της ζωής μου" έφυγε από τη ζωή από AIDS το 1984. "Έψαχνα πάντα για μια μονογαμική σχέση, δεν ήμουν ποτέ πραγματικά χαρούμενος από το περιστασιακό σεξ", αλλά στη γκέι υποκουλτούρα του Miami Beach, όπου είχε μετακινηθεί από την Καλιφόρνια το 1991, το περιστασιακό σεξ ήταν ο κανόνας.

Αρκετές εβδομάδες αφότου έσπασε το προφυλακτικό ο Resnic έκανε τεστ για τον ιό HIV. Το τεστ βγήκε θετικό.

Οι πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από τον ιό HIV από μία και μόνο σεξουαλική πράξη είναι εξαιρετικά χαμηλές σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. "Δεν μπορούσα να το πιστέψω" λέει σήμερα ο Resnic ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης έξαρσης του AIDS έχασε πάρα πολλούς φίλους.

Για τον Resnic έγινε έμμονη ιδέα: Διάβασε όλα όσα μπορούσε να βρει για τα προφυλακτικά στην τοπική δημόσια βιβλιοθήκη του Μαϊάμι. Έμαθε πως τα προφυλακτικά από λάτεξ γίνονται με εμβάπτιση φαλλικών καλουπιών σε κάδους του υγρού λάτεξ, το οποίο αφαιρείται αφού στεγνώσει. Ανακάλυψε ότι τρεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες μεταξύ των οποίων η LifeStyles και η Durex έλεγχαν σχεδόν το σύνολο της αγοράς.

Ο Resnic αποφάσισε να διορθώσει το πρόβλημα. Θέλησε να κατασκευάσει ένα καλύτερο προφυλακτικό. Αναίρεσε όλα όσα είχε μάθει για τα προφυλακτικά από λάτεξ και προσπάθησε να ξεκινήσει από το μηδέν. Είχε κάνει μερικά μαθήματα σχεδιασμού προϊόντος στο κολέγιο, αλλά δεν γνώριζε πολλά για τη βιοϊατρική μηχανική. Το 2001, Resnic αγόρασε ξύλο στο Home Depot δημιούργησε το πρώτο του πρωτότυπο προφυλακτικό. Άρχισε να πειραματίζεται με σιλικόνη. Χρησιμοποιώντας χρήματα από την επιχορήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, διηύθυνε μικρές κλινικές δοκιμές με τα προφυλακτικά που ταιριάζουν πολύ πιο χαλαρά από ό, τι τα προφυλακτικά από λάτεξ.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Resnic έκανε μικροαλλαγές και ανέπτυξε περισσότερες από 127 "εκδοχές" πρροφυλακτικών.

Πως να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας

Το 1960, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το χάπι ελέγχου των γεννήσεων δίνοντας στις γυναίκες ένα αξιόπιστο μέσο ελέγχου της γονιμότητας για πρώτη φορά. Το 1981, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντόπισαν μια ανησυχητική τάση.

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες πέθαιναν από σπάνιες μορφές πνευμονίας και καρκίνου. Δεδομένης της αδυναμία των επιστημόνων να συμφωνήσουν ως προς τους λόγους που συνέβαινε αυτό, ένας γιατρός και ερευνητής ονόματι Joseph Sonnabend συνέταξε μια έκθεση στην οποία ανέφερε ότι το AIDS ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα της επανειλημμένης έκθεσης σε διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slate.com