ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2015 11:14 EEST | Updated 05/04/2015 17:56 EEST

Πένθος αλλά και τρόμος στην Κένυα πως η Σαμπάμπ θα κάνει πράξη τις απειλές για νέες επιθέσεις

NICHOLE SOBECKI via Getty Images
Worshippers gather for an Easter service at the All Saints' Cathedral in Nairobi on April 5, 2015, mourning the country's worst ever massacres, the killing of almost 150 people in an attack on a university by Somalia's Shebab Islamists on April 2, in the northeastern town of Garissa. Kenyans prayed for unity at the start of three days of national mourning for the people murdered in a university massacre. AFP PHOTO /NICHOLE SOBECKI (Photo credit should read Nichole Sobecki/AFP/Getty Images)

Τριήμερο πένθος στην Κένυα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ οι πολίτες της χώρας δεν βιώνουν μόνο την οδύνη για την απώλεια των 148 φοιτητών που δολοφονήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα αλλά και τον τρόμο, αφού οργάνωση εξτρεμιστών της Σομαλίας, η Αλ Σαμπάμπ, απειλεί με νέες επιθέσεις.

Οι γονείς και συγγενείς φοιτητών, προσπαθούν να αναγνωρίσουν μεταξύ των σορών των νεκρών τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά η όλη διαδικασία διεξάγεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής μόλις 54 σοροί.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των τεσσάρων δραστών που αναγνωρίστηκαν και ο γιος κενυάτη κυβερνητικού αξιωματούχου. Πρόκειται για τον Αμπντιραχίμ Αμπντουλαχί, τον οποίο ο πατέρας του είχε δηλώσει ως αγνοούμενο πριν την επίθεση. Υπενθυμίζεται πως και οι τέσσερις ένοπλοι δράστες της Σαμπάμπ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Στο μεταξύ, οι χριστιανικοί ναοί στην Κένυα φυλάσσονται από δυνάμεις ασφαλείας μετά και από τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί τα τελευταία 24ωρα καθώς η Σαμπάμπ φαίνεται να στοχεύει πρωταρχικά τους χριστιανούς αφού οι ένοπλοι είχαν αρχικά διαχωρίσει και απελευθερώσει τους μουσουλμάνους στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα.

Πάντως, μηνύματα καταδίκης της επίθεσης έρχονται από μεγάλο τμήμα του μουσουλμανικού κόσμου και ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το μήνυμα του πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ στο Κάιρο- το οποιο χαρακτηρίζεται ως πνευματικός «φάρος» του σουνιτικού Ισλάμ- με το οποίο στηλιτεύεται η αγριότητα της «τρομοκρατικής επίθεσης».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνισή μετά την επίθεση ανέφερε: «Η κυβέρνησή μου θα δώσει την πλέον σοβαρή απάντηση στην επίθεση αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση της οποίας θα είμαστε στόχος...Παρά τις αντιξοότητες, ουδέποτε υποκύψαμε στην απειλή και ποτέ δεν θα υποκύψουμε και θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους ευήμερου και ασφαλούς», ανέφερε, τονίζοντας πως η Σεμπάμπ δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει Χαλιφάτο στη χώρα.

Σημειώνεται πως η οργάνωση Σαμπαάμπ – που σημαίνει “νιότη”- συμμαχεί με την Αλ Κάιντα και εξαπέλυσε την επίθεση στο πανεπιστήμιο ως μορφή αντιποίνων για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων στην Κένυα.

«Καμιά προφύλαξη, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλειά σας, να αποτρέψει μια άλλη επίθεση ή να προλάβει ένα άλλο λουτρό αίματος στις πόλεις σας» αναφέρει η οργάνωση σε μήνυμα που έχει απευθύνει στους πολίτες της Κένυας και υπόσχεται έναν φρικτό πόλεμο. Οι πόλεις της Κένυας «θα κοκκινίσουν από το αίμα», κατέληγε το μήνυμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters