ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/04/2015 17:02 EEST | Updated 05/04/2015 17:02 EEST

Μέσω Ουάσινγκτον η συμφωνία με τους δανειστές

Sooc

Στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ λίγα 24ωρα μόλις πριν την κρίσιμη 9η Απριλίου, την ημερομηνία - ορόσημο για την καταβολή της δόσης ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί επίσης με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας τη Δευτέρα. Μαζί του θα είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το ταξίδι-αστραπή του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον και την έκτακτη συνάντησή του με τη σιδηρά κυριά του ΔΝΤ σημειώνει ότι πρόκειται για «μία άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης». Ωστόσο, οι υποθέσεις για την ατζέντα της συνάντησης εναλλάσσονται με επικρατέστερα σενάρια να είναι τα εξής:

Σενάριο νούμερο ένα: πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης, σενάριο νούμερο δύο: επιθέωρηση του Ταμείου και σενάριο τρία: η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Το πρώτο σενάριο αφορά στη μετάθεση της πληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται με την υπόθεση ότι στο τραπέζι της έκτακτης αυτής συνάντησης θα είναι τα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και στα οποία το ΔΝΤ έχει διατηρήσει μεχρί σήμερα αδιάλλακτη στάση. Αυτό είναι το τρίτο σενάριο και φαίνεται ίσως ως το επικρατέστερο με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μέσω Ουάσινγκτον ενόψει και της διήμερης κρίσιμης συνεδρίασης του Euro-working Group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Η υπόθεση σε αυτό το σενάριο είναι επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει οι αλλαγές στα ακανθώδη ζητήματα των αλλαγών σε εργασιακά και ασφαλιστικό να ''παγώσουν'' έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, γίνεται λόγος για μία ακόμη υπόθεση η οποία αφορά σε αίτημα για επιθεώρηση.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν τίθεται θέμα μη αποπληρωμής της δόσης. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας θα τηρηθούν κανονικά.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα λίγες ώρες πριν τη μετάβασή του στα γραφεία του ΔΝΤ, για να συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου. Μαζί του θα είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, o υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί αύριο με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νάθαν Σιτς (σ.σ.: o υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές λόγω του σημερινού Καθολικού Πάσχα).

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει επίσης αργότερα αύριο και συνάντηση με την Κάρολαϊν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.