Η Telegraph εξηγεί (ξανά) τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου

Η Telegraph εξηγεί (ξανά) τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου
A pedestrians passes graffiti reading 'Cut The Debt, IMF Go Home' on corrugated fencing outside the Academy of Athens in Athens, Greece, on Saturday, Feb. 14, 2015. Greece's euro-area creditors voiced skepticism that a breakthrough was within reach over financing Europe's most indebted state. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images
A pedestrians passes graffiti reading 'Cut The Debt, IMF Go Home' on corrugated fencing outside the Academy of Athens in Athens, Greece, on Saturday, Feb. 14, 2015. Greece's euro-area creditors voiced skepticism that a breakthrough was within reach over financing Europe's most indebted state. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Για μια ακόμη φορά η βρετανική Telegraph ασχολείται με την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Σε ανάλυσή της εξετάζει -υποθετικά πάντα- τι θα συμβεί σε περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει τη δόση των 458 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Telegraph η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ακόμη κρίσιμο deadline στις 9 Απριλίου με τους φόβους να αυξάνονται πως η χώρα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην Ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

«Μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η “στραγγισμένη” από ρευστό Αθήνα τώρα πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη» σημειώνει η Telegraph. Συνεχίζει παραθέτοντας δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος σημειώνει «είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, εάν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» (δήλωση προηγούμενης εβδομάδας).

Η Αθήνα θα είναι το μόνο ανεπτυγμένο κράτος που αθετεί υποχρέωση στο ΔΝΤ

Όπως σημειώνει η Telegraph, το να χάσει η Αθήνα την προθεσμία πληρωμής δεν θα πυροδοτήσει άμεσα μια χρεοκοπία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, θα παρασχεθεί στην Ελλάδα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Εάν παρέλθει αυτή η περίοδος θα μπορούσε να κηρυχθεί μια τεχνική χρεοκοπία μετά από έναν μήνα όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η Telegraph.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

Σταματά η ρευστότητα

Η ακριβής διαδικασία είναι αβέβαιη, ωστόσο, η είσοδος σε μια παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΚΤ και την ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» αναφέρει ο Ραούλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ορίζουν ότι μία αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, άρα κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

«Με ένα τέτοιο σενάριο θα υπήρχε κίνδυνος ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεων του ή ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» αναφέρουν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Εάν ο EFSF προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια σειρά από ρήτρες πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών και την ΕΚΤ. Αυτές οι ρήτρες αναφέρουν ότι μία αθέτηση πληρωμής προς έναν φορέα-πιστωτή ισχύει για όλους.

Η πολιτική ζημιά και οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σημαντική. Το δημόσιο αίσθημα στις χώρες – δανείστριες πιθανότατα θα στραφεί εναντίων των Ελλήνων, ενώ η θέση της ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σύντομα.

Η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες υπό στενό έλεγχο, εμμένοντας στο ότι θα αποκαταστήσει τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες προς τη χώρας, όταν «οι συνθήκες για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ισχύσουν», σημειώνει η Telegraph.

Ένα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο.

Δημοφιλή