Φάιμαν για όλους και για όλα: Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε φάση μαθητείας. Έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις

Φάιμαν για όλους και για όλα: Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε φάση μαθητείας. Έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις
(AP Photo/Ronald Zak)
(AP Photo/Ronald Zak)
ASSOCIATED PRESS

Χειμαρρώδης ο εμφανίστηκε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που μίλησε στην αυστριακή εφημερίδα Österreich για το ελληνικό ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έχει στηρίξει αρκετές φορές την Ελλάδα, κάλεσε τόσο τη χώρα μας όσο και το Eurogroup αλλά και τους θεσμούς να επιδείξουν περισσότερη συναίνεση.

«Δεν θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να αφήσουμε να μας διαιρέσουν οι αγορές, που πολλές φορές είναι εναντίον μας και διεθνώς εξαιρετικά δικτυωμένες. Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και καμιά φορά να επιτρέπουμε σε χώρες να παραβιάζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μας διαβεβαιώνουν με αξιοπιστία ότι χρειάζονται τα χρήματα για επενδύσεις στο μέλλον, χωρίς να ζητάμε την άδεια των αγορών», τόνισε επίσης ο Φάιμαν, επισημαίνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποβάθμισε τα προβλήματα.

Φάση μαθητείας

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε φάση μαθητείας, έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις και ίσως να πίστεψε η ίδια ότι θα μπορούσε να τις εκπληρώσει» δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα.

Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, «όπου από τη μια υπάρχει τεράστια παιδική φτώχεια και από την άλλη οι πάμπλουτοι που εμβάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και δεν πληρώνουν τον παραμικρό φόρο» τονίζει επίσης ο Φάιμαν.

Κριτική στον Σόιμπλε

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν βρίσκει νόημα στις προσπάθειες που κάνει να αποδείξει ότι είναι επαγγελματίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρχάρια. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα της Ευρώπης και των ανθρώπων στην Ελλάδα». Αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα, επεσήμανε.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Να πάρει η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και όχι οι αγορές

Οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα αλλά αυτό πρέπει να γίνει και από τους υπουργούς Οικονομικών και το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, στέλνοντας ταυτόχρονα τη σαφή προειδοποίηση ότι «δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς, ο οποίος, δυστυχώς, σε αντίθεση προς εμάς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι άριστα δικτυωμένος διεθνώς».

Με πρωτοφανή κατηγορηματικό τρόπο ο Αυστριακός καγκελάριος ζητάει στη συνέχεια «να πάρει επιτέλους και πάλι η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και να μην περιμένει να παίρνει κάθε πρωί στα χέρια της τους Financial Times για να δει τι λένε οι αγορές».

Τέλος, και πάλι σε σχέση με την Ελλάδα, ο καγκελάριος πιστεύει, όπως τονίζει, «σε μια ευκαιρία πέρα από την 9 η Απριλίου, την 9 η Μαΐου, ή την 9 η Ιουνίου, αλλά θα υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλοι κίνδυνοι και το μέλλον της Ελλάδας θα βρεθεί ακόμη μερικές φορές σε δοκιμασία».

Δημοφιλή