ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2015 21:47 EEST | Updated 06/04/2015 21:47 EEST

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Ραούλ Κάστρο στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής

ASSOCIATED PRESS
In this image from TV, US President Barack Obama shakes hands with Cuban President Raul Castro at the FNB Stadium in Soweto, South Africa, in the rain for a memorial service for former South African President Nelson Mandela, Tuesday Dec. 10, 2013. The handshake between the leaders of the two Cold War enemies came during a ceremony that's focused on Mandela's legacy of reconciliation. Hundreds of foreign dignitaries and world heads of states gather Tuesday with thousands of South African people t

Μια ιστορική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής που θα γίνει στον Παναμά. Αυτή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο.

«Θα υπάρξει μια στιγμή που οι αρχηγοί κρατών της Κούβας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν μετά την ιστορική επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ρικάρντο Ζούνιγκα, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για θέματα της αμερικανικής ηπείρου.«Θα υπάρξει κάποιο είδος αλληλεπίδρασης», πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, η οποία ξεκινά την Παρασκευή και σε αυτή θα παραβρεθούν οι πρόεδροι Ομπάμα και Κάστρο καθώς και άλλοι 34 ηγέτες, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έρχεται μετά την ιστορική ανακοίνωση στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 για τη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσιγκτον και της Αβάνας μετά από μισό αιώνα ψυχροπολεμικού κλίματος.

Ο Ρικάρντο Ζούνιγκα στενός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτήρισε την παρουσία της Κούβας κατά τη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Απριλίου στον Παναμά ως «ιστορική», μετά από χρόνια απουσίας.

Οι πρόεδροι Ομπάμα και Κάστρο είχαν συναντηθεί και «σφίξει τα χέρια» στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2013, κατά τη διάρκεια τελετών για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)