ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2015 08:56 EEST | Updated 06/04/2015 09:01 EEST

Τέλος στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο

THIERRY CHARLIER via Getty Images
President of Cyprus Nicos Anastasiades arrives for a European Union summit in Brussels on March 20, 2015. EU foreign affairs head Federica Mogherini will hold talks with British, French and German leaders to discuss ongoing negotiations on Iran's contested nuclear programme, her office said. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Ήρθησαν από σήμερα, Δευτέρα, πλήρως οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν επιβληθεί προ διετίας.

Στην Κεντρική Τράπεζα τα ανώτατα κλιμάκια τεχνοκρατών εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό βήμα και σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτήν, οι αγορές θα πειστούν ότι η Κύπρος εξέρχεται της κρίσης και εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Το 2012 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είχαν ανέλθει περίπου στα 70 δισ. ευρώ. Με το «κούρεμα» καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 και με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν ληφθεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις καταθέσεις.

Το 2013 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα 46,9 δισ. ευρώ και το 2014 περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο στα 46,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας συνολική ποσοστιαία μείωση της τάξης του 33% σε σχέση με το 2012.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)