FT: Εκνευρισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν στην κυβέρνηση Καμμένο και «άκρα αριστερά»

FT: Εκνευρισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν στην κυβέρνηση Καμμένο και «άκρα αριστερά»
Nikos Libertas / SOOC

Εκτενές ρεπορτάζ για την κυβερνητική συνεργασία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ και πως την βλέπουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι φιλοξενούν οι Financial Times. Σύιμφωνα με το ρεπορτάζ, σε ιδιωτικές συζητήσεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν ως μονόδρομο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με αποχώρηση - εκδίωξη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

O εκνευρισμός των ευρωπαϊκών αρχών με την Ελλάδα έχει γίνει τόσο μεγάλος που μια αλλαγή στην τρέχουσα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης, όσο δύσκολη και αν είναι, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα περιθώρια των διαπραγματεύσεων, τονίζουν.

«Πολλοί αξιωματούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως μόνο μια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

Θέλουν ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι

Αυτό βασίζεται στο σκεπτικό να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας ένα νέο συνασπισμό με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, και με Το Ποτάμι, το νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

«O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει να θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT. Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθεσε: «H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει». Μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός προσώπου τόσο δημοφιλούς στο κόμμα, όσο και ο πρωθυπουργός, σχολιάζουν οι FT, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας λένε πως θα βάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα.

Για να κερδίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και Του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες, επισημαίνουν.

«Θα ήταν επιθυμητό να κατευθυνθούμε σε ένα πιο συνεκτικό φιλο-ευρωπαϊκό κεντροαριστερό συνασπισμό σε σύγκριση με αυτήν την αδόκιμη ένωση ριζοσπαστικής αριστεράς και λαϊκιστικής δεξιάς» σημείωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στην ΑΣΟΕ. «Αλλά είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο».

Αξιωματούχοι της ευρωζώνη, ωστόσο επισημαίνουν οι FT, επιμένουν πως δεν προσπαθούν να επιβάλλουν μια αλλαγή στην ελληνική κυβέρνηση, είναι προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα μετά τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέβαλε στην λήξη της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο τέλος του 2011.

Παραδέχονται όμως ότι την οργή τους για την αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ των απαιτήσεων της Αριστερής Πλατφόρμας για πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μιας ποιο πραγματιστικής θέσης που θα περιλαμβάνει μια προσέγγιση σε ποιο κεντρώους πιθανούς πολιτικούς συμμάχους στο κοινοβούλιο.

Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο εκνευρισμός της Ευρωζώνης έχει απλωθεί και σε ότι αφορά τις σχέσεις με τον Γιανη Βαρουφάκη, αναφέρουν οι FT, τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών που θεωρείται ότι είναι «χαλαρός» αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι συχνά κάνει διαλέξεις προς τους εταίρους του στις συναντήσεις, μια τάση που τον έχει αποξενώσει ακόμα και πιθανούς συμμάχους.

Με τις συνομιλίες για τη διάσωση να κινούνται με ρυθμούς χελώνας και την ώρα της κρίσης να πλησιάζει, ο Γ. Βαρουφάκης πέταξε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή για συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνουν οι FT.

Κατά τους FT, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση για να καθησυχάσει την Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 450 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, παρά την πίεση ρευστότητας, αλλά επίσης για να στείλει ένα μήνυμα ότι παραμένει επικεφαλής των συζητήσεων για τη διάσωση.

Δημοφιλή