ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2015 21:24 EEST | Updated 06/04/2015 21:24 EEST

Σφοδρή κριτική από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Sooc

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Γιατί; αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς;», είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι «αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο - ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως κάποιος πρέπει να πει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί «για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πληρώνεται ΦΠΑ - 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στις ενδογενείς αιτίες της κρίσης αναρωτήθηκε που πήγαν τα 20-30-40 δισ. που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια». Μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15-16%» .

Αναφέρθηκε επίσης και στις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και στις ευθύνες της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες και τη μεγάλη ζωή των πολιτικών που ήταν γύρω από τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά.

«Εσείς όμως δε θέλετε να μιλήσετε για όλα αυτά. Θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι' αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες».

«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΠΑΣΟΚ: «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο»

Σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν την χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση ενώ «η χώρα σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά» αλλά και για την διπλή γλώσσα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» όταν αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή ενώ ήδη ανακοίνωσε τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν. Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ωστόσο την θλίψη του «να υποβαθμίσει ο κ. Τσίπρας τον εαυτό του σε ρόλο κατήγορου διατυπώνοντας την απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν ευθύνες» ενώ την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση». Αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την κυβέρνηση σε πλήρη εγκλωβισμό λέγοντας «Δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Ούτε ρήξη έχετε εντολή να κάνετε, ούτε στροφή και διατυπώνετε διπλή γλώσσα» και επικαλούμενος την συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ κατά την οποία, όπως είπε, ο υπουργός πήγε να προσκυνήσει.

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και λέτε πως δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός» απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε «ναι δεν θα πάμε grexit, αλλά θα είμαστε οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης, οι παρίες της Ευρωζώνης». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο.

Να πω στον κ. Τσίπρα τι έγινε στις Κάννες. Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Αυτό έγινε στις Κάννες. Δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Προληπτικά ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του» είπε.