ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2015 06:49 EEST | Updated 06/04/2015 06:52 EEST

Γιατί τα γυαλιά ηλίου μας κάνουν πιο ελκυστικούς και μυστηριώδεις

Emma Innocenti via Getty Images
one young man, casual, outdoor, sunlight, day, clear sky, sitting, leisure, technology, mobile phone, water, river, cheerful, nature, connecting, sharing

Η επιστήμη που όλα τα μετρά και όλα τα απαντά προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις σε ένα καλοκαιρινό ερώτημα. Γιατί τα γυαλιά ηλίου μας κάνουν πιο ελκυστικούς;

Η Vanessa Brown, η οποία διδάσκει art and design στο πανεπιστήμιο Nottingham Trent University, στη μεγάλη Βρετανία, εξετάζει την πολιτισμική και ψυχολογική σχέση μεταξύ των γυαλιών ηλίου και του όρου cool.

Η Brown, αναφέρει στο New York magazine, πως η έρευνά της έδειξε πως τα γυαλιά ηλίου μπορούν να κάνουν ένα ατελές πρόσωπο να δείχνει καλύτερο.

Φορέστε τα γυαλιά σας και ιδού άμεση συμμετρία. Οι σκούροι φακοί καλύπτουν κάθε ασύμμετρη παραδοξότητα γύρω από τα μάτια σας και όπως τονίζει το αμερικανικό περιοδικό, επικαλούμενο άλλες επιστημονικές μελέτες, η αντίληψή μας για την ομορφιά ενός προσώπου σχετίζεται άμεσα με την συμμετρία του.

Επίσης η Brown, σημειώνει πως τα γυαλιά ηλίου είναι σαν να σμιλεύουν τα πιο ήπια χαρακτηριστικά του προσώπου δίνοντας μια άλλη προοπτική.

Επιπλέον τα γυαλιά ηλίου δημιουργούν ένα μυστήριο γι΄αυτόν που τα φορά.

Συνήθως με το που θα κοιτάξουμε κάποιον στα μάτια έχουμε μια πρώτη εκτίμηση για τον χαρακτήρα του, εάν πρόκειται για έξυπνο άνθρωπο, εάν έχει αυτοπεποίθηση κτλ.

«Τα μάτια είναι μια πηγή πληροφοριών για τον άλλο. Το ανθρώπινο ον μπορεί να νιώσει ευάλωτο από μια διεισδυτική ματιά» λέει η Brown.

Όμως αποκλείοντας το βλέμμα του άλλου να έρθει σε επαφή με το δικό μας αναπόφευκτα δημιουργεί ένα κενό στην αξιολόγηση του χαρακτήρα.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η ακαδημαϊκός και αυτός που φορά γυαλιά ηλίου αισθάνεται πιο μυστηριώδης. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που φορούσαν γυαλιά ηλίου επέδειξαν πιο εγωιστική και ανέντιμη συμπεριφορά, σε σχέση με όσους φορούσαν γυαλιά μυωπίας ή πρεσβυωπίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φορώντας γυαλιά ηλίου αισθανόμαστε και εμείς πιο μυστηριώδεις, βασιζόμενοι στην ανωνυμία που νιώθουμε ότι μας προσφέρουν.

Είναι γνωστό πως ένας αέρας μυστηρίου γύρω από την προσωπικότητά μας μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία. Μια πρόσφατη μελέτη, την οποία επικαλείται το περιοδικό, αναφέρει πως γυναίκες που ήταν αβέβαιες για τα συναισθήματα ενός άνδρα δήλωσαν πως ένιωθαν περισσότερη έλξη γι΄αυτόν.

Το συμπέρασμα, μας ελκύουν οι άνθρωποι τους οποίους δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά.

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα πολύ σύγχρονο αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, δεδομένου ότι αν και οι πωλήσεις τους άρχισαν να αυξάνονται τη δεκαετία του 1920, χρειάστηκε να περάσουν δύο δεκαετίες για να καθιερωθούν.

Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιούνταν μέχρι την εμπορευματοποίησή τους δίνει κάποια στοιχεία για την αίγλη που μπορούν να προσδώσουν στον κάτοχό τους.

Αρχικά τα γυαλιά ηλίου χρησιμοποιούνταν κυρίως από αθλητές που έκαναν επικίνδυνα αθλήματα στο νερό ή στο χιόνι, ενώ είχαν συνδεθεί και με τις νέες τεχνολογίες όπως τα αεροπορικά ταξίδια. Όποιος τα φορούσε είχε ένα κύρος, θεωρείτο θαρραλέος και μοντέρνος.

Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 τα γυαλιά ηλίου γίνονται το απόλυτο αξεσουάρ για τους σταρ του Χόλιγουντ, όχι μόνο για το στυλ αλλά και για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Φορώντας τα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι σε δημόσιους χώρους και πολύ περισσότερο να προστατευθούν από τα φλας τον παπαράτσι που κυριολεκτικά γινόντουσαν κομμάτια μπροστά στο πρόσωπό τους.

Ωστόσο οι σταρ του Χόλιγουντ ήταν αυτοί που εδραίωσαν τη σχέση μεταξύ των γυαλιών ηλίου και αίγλης.