Τι κατέθεσε η μυστηριώδης Τούλα για τη Βίκυ Σταμάτη: «Τη βοήθησα από συμπόνια. Τη λυπόμουν...». Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για δεύτερη συνεργό

Τι κατέθεσε η μυστηριώδης Τούλα για τη Βίκυ Σταμάτη: «Τη βοήθησα από συμπόνια. Τη λυπόμουν...». Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για δεύτερη συνεργό
Eurokinissi

Να ξεδιαλύνουν το μυστήριο της απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη προσπαθούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμα όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τα όσα είπε στις Αρχές η 46χρονη Τούλα, η οποία προσήχθη προχθές στη ΓΑΔΑ γιατί φέρεται να βοήθησε τη Βίκυ Σταμάτη να αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο. «Δεν άντεχα να τη βλέπω να… πεθαίνει στο δωμάτιό της. Τη λυπήθηκα…», είπε.

Η Τούλα ανέλαβε όλη την ευθύνη ομολογώντας ότι της έδωσε το κλειδί για να ανοίξει το λουκέτο της μπαλκονόπορτας του θαλάμου της και ότι τη μετέφερε με το αυτοκίνητό της στο σπίτι της, όπου διανυχτέρευσε το μοναδικό βράδυ της ελευθερίας της.

Στο ερώτημα αν πήρε λεφτά για να γίνει βοηθός της Βίκυς Σταμάτη απάντησε: «Το έκανα καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους. Από συμπόνια. Δεν πήρα λεφτά ούτε από εκείνη ούτε από κανέναν άλλον». Η 46χρονη, κάτοικος Χαϊδαρίου, είναι πρώην τραπεζοκόμος του Δρομοκαΐτειου και απολύθηκε πριν από τρεις μήνες. Είχε προλάβει, όπως κατέθεσε, να γνωρίσει τη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου με την οποία κατά περίεργο τρόπο ταίριαξε και ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, πάντως, διατηρούν επιφυλάξεις σε σχέση με τα όσα τους είπε η Τούλα. Και αυτό γιατί τους προκαλεί εντύπωση ότι ακόμα και μετά την απόλυσή της από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο εξακολουθούσε να επισκέπτεται τη Σταμάτη και να περνά μαζί της πολλή ώρα. Σε μία από αυτές τις επισκέψεις ήταν που μπήκε χωρίς να τη δει κανείς στο γραφείο του νοσηλευτικού προσωπικού κλέβοντας ένα από τα κλειδιά που άνοιγε το λουκέτο της μπαλκονόπορτας.

Έτσι, η κρατούμενη βγήκε ανενόχλητη από το θάλαμό της, πήδηξε το μαντρότοιχο και μπήκε στο αυτοκίνητο που την περίμενε έξω από το Νοσοκομείο. Κατόπιν, τη μετέφερε στο σπίτι όπου ζει η κόρη της μαζί με το σύντροφό της στο Χαϊδάρι. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το κατά πόσο το ζευγάρι έχει ανάμειξη στην υπόθεση αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

«Με τα όσα κατέθεσε η 46χρονη προκύπτει μία μη καλά οργανωμένη απόδραση. Μας είπε ότι η κόρη της φοβήθηκε ότι θα μπλέξει και έτσι μετά μετέφερε τη Βίκυ Σταμάτη στο δικό της σπίτι, όπου ο άντρας της επίσης αρνήθηκε αρχικά να τη φιλοξενήσει για να μην μπλέξει. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν την επόμενη ημέρα να αποφασίσουν να παραδοθεί στην Αστυνομία. Έτσι την άφησαν στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Χαϊδάρι. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, αν τα πράγματα είναι όντως τόσο απλοποιημένα ή αν κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν έτσι», λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται την υπόθεση.

Μετά την εξέταση της η 46χρονη αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του Εισαγγελέα, ενώ αναμένεται να της ασκηθεί ποινική δίωξη για συνεργεία σε απόδραση σε βαθμό πλημμελήματος.

Περισσότερα στοιχεία θα προκύψουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστωθεί με ποιους μίλησε η Σταμάτη τις επίμαχες ημέρες αλλά και με ποιους επικοινώνησε η 46χρονη Τούλα.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα για το κατά πόσο η 46χρονη είναι η γυναίκα-μυστήριο με την κωδική ονομασία «Νίκη», την οποία αναζητούσαν τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, δεν αποκλείεται η Βίκυ Σταμάτη να είχε δύο συνεργούς, εκ των οποίων μόνο η μία αποκαλύφθηκε.

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν διασταυρωθεί από τους αρμόδιους αξιωματικούς, για εμπλοκή δεύτερης γυναίκας με σημαντικότερο ρόλο από την Τούλα.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνώνται οι επικοινωνίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών και προσωπικού του νοσοκομείου, ακόμη και σε διάστημα δύο μηνών πριν. Στο μικροσκόπιο έχει μπει γυναίκα που εργάζεται σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και φέρεται να διατηρεί επαφές με αρχηγικά μέλη κυκλωμάτων νονών της νύχτας που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι το κατά πόσο μπορεί να υπήρξε εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου μέσω εντολών που ενδεχομένως έδωσε σε έγκλειστους «νονούς» για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη. Αν ποτέ επαληθευτεί κάτι τέτοιο ο άνθρωπος-κλειδί που ανέλαβε το κεντρικό ρόλο για να διεκπεραιώσει τη δουλειά σίγουρα δεν είναι η Τούλα, της οποία το παρελθόν δεν δικαιολογεί τόσο… αναβαθμισμένη δράση.

Δημοφιλή