WSJ: Επίδειξη ανυπακοής για εσωτερική κατανάλωση η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

WSJ: Επίδειξη ανυπακοής η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Sooc

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, αποτελεί μία επίδειξη ανυπακοής απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές, η οποία στοχεύει περισσότερο στο να ικανοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός – ο οποίος, σημειώνεται, βαδίζει σε μια «λεπτή γραμμή», επιδιώκοντας να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους χωρίς παράλληλα να ενοχλήσει την Ε.Ε., εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση- δεν περιμένει χρήματα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η ίδια .

Επίσης, σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας και άλλοι Έλληνες πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική απέναντι στις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανησυχούν για πιθανή απόκλιση της Ελλάδας από την κοινή θέση. «Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν μακρά ιστορία θερμών διπλωματικών σχέσεων, εν μέρει λόγω από τις κοινές ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις τους. Αλλά η Ελλάδα έχει και πιο πιεστικά ζητήματα» αναφέρεται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι μάλλον απίθανο να αποφέρει απτά οφέλη, αλλά αντίθετα υπάρχει κίνδυνος για αύξηση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των άλλων πρωτευουσών της Ε.Ε., περιλαμβανομένου του Βερολίνου. «Τα οφέλη για τον κ. Πούτιν είναι πιο εμφανή, καθώς το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να υποδείξει ρήματα στο δυτικό μέτωπο εναντίον της ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία» σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, παρά τις επικριτικές τοποθετήσεις Τσίπρα όσον αφορά στις κυρώσεις, αναφέρεται πως «η Αθήνα γαβγίζει αλλά δεν θα δαγκώσει». Επίσης, χαρακτηρίζεται ως ένδειξη εξευμενιστικής διάθεσης προς την Ευρώπη η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα ενώ παράλληλα αρνήθηκε την πρόσκληση να παραστεί στους εορτασμούς για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη ρωσική πρωτεύουσα, στις 9 Μαΐου. Σημειώνεται ότι άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. επίσης επέλεξαν να μην παραστούν, λόγω Ουκρανίας. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στην WSJ ότι μια τέτοια συνάντηση στις 9 Μαΐου θα έστελνε λάθος μήνυμα. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε της ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά σεβόμαστε πάντα τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.».

Δημοφιλή