Υεμένη: Εκαντοντάδες νεκροί την στιγμή που η UNICEF προειδοποιεί για «ανθρωπιστική καταστροφή»

Υεμένη: Εκαντοντάδες νεκροί την στιγμή που η UNICEF προειδοποιεί για «ανθρωπιστική καταστροφή»
An Iraqi Shiite militiaman protests against the Saudi-led military campaign in Yemen, during a rally in Baghdad, Iraq, Saturday, April 4, 2015. A Saudi-led coalition continued to carry out intensive airstrikes overnight and early Saturday morning targeting positions of Yemen's Shiite rebels known as Houthis in north and east Aden. The airstrikes continued in the Houthi stronghold of Saada in the north of Yemen. (AP Photo/Karim Kadim)
An Iraqi Shiite militiaman protests against the Saudi-led military campaign in Yemen, during a rally in Baghdad, Iraq, Saturday, April 4, 2015. A Saudi-led coalition continued to carry out intensive airstrikes overnight and early Saturday morning targeting positions of Yemen's Shiite rebels known as Houthis in north and east Aden. The airstrikes continued in the Houthi stronghold of Saada in the north of Yemen. (AP Photo/Karim Kadim)
ASSOCIATED PRESS

Περισσότεροι από 110 νεκροί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, σε νέες μάχες που σημειώνονται στη νότια Υεμένη, μεταξύ σιιτών ανταρτών και υποστηρικτών του προέδρου της χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος υποστηρίζεται και από τη Σαουδική Αραβία, την στιγμή που ο Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να αδυνατεί να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρόκειται για την δωδέκατη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης τη συμμαχίας των αραβικών κρατών, υπό τη Σαουδική Αραβία, με τις μάχες να επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της Υεμένης και το Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου καταγράφονται ήδη τουλάχιστον 53 νεκροί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), σήμερα, αναφερόμενη στη διανομή βοηθείας, έκανε λόγο για «επιμελητειακά προβλήματα», την στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο στη χώρα, με τα νοσοκομεία, ελλείψει φαρμάκων και αναλωσίμων, να μην βρίσκονται σε θέση να παράσχουν φροντίδα στους εκατοντάδες τραυματίες.

Η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Σιτάρα Τζαμπίν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «Έχουμε εγκρίσεις για την αποστολή ενός εμπορευματικού αεροσκάφους φορτωμένου με ιατρικές προμήθειες». Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Σαναά αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς «μπορούν να φθάσουν όλο και λιγότερα αεροσκάφη».

Σύμφωνα επίσης με τη ΔΕΕΣ, περίπου 48 τόνοι φαρμάκων και κουτιών με χειρουργικό εξοπλισμό, καθώς και σκηνές, γεννήτριες και εξοπλισμός για την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές πληγές, έχουν συγκεντρωθεί και αναμένουν το πράσινο φως για να αναχωρήσουν αεροπορικώς ή με πλοίο.

Ιδιαίτερα στο Άντεν, όπου βρίσκεται και ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Σύμφωνα με δηλώσεις ιατρικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι συγκρούσεις που πραγματοποιούνται από την Κυριακή, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «17 αμάχους και 10 μαχητές των λαϊκών επιτροπών», υποστηρικτές δηλαδή του προέδρου Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ.

Από την πλευρά ενός στρατιωτικού, τώρα, έχει δοθεί ένας απολογισμός 26 νεκρών στις τάξεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι παραστρατιωτικοί σχηματισμοί με την ενίσχυση των συμμάχων τους, των στρατιωτικών που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, τον περασμένο χρόνο κατέλαβαν τη Σαναά και μεγάλες εκτάσεις του βορείου και κεντρικού τμήματος της χώρας, για να συνεχίσουν έπειτα, τον Μάρτιο, την προέλαση τους προς το Άντεν. Χθες, Κυριακή, κατέλαβαν και την έδρα της επαρχιακής διοίκησης.

Σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντάρτες επιχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους ένα λιμάνι που βρίσκεται στη συνοικία αλ Μοάλα. Εκεί, συνάντησαν αντίσταση από τις «λαϊκές επιτροπές», οι οποίες ήταν ανεφοδιασμένες με όπλα και πυρομαχικά από τη συμμαχία των αραβικών κρατών, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα το απόγευμα, μια μεγάλη στήλη καπνού είχε παρατηρηθεί, υψωμένη πάνω από ένα πρατήριο καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο του Άντεν, δίχως ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η αιτία πρόκλησης της.

Όσον αφορά τις διενέξεις και συγκρούσεις εκτός του Άντεν, τώρα, στην Ντάλεχ που βρίσκεται επίσης στο νότο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου, οι μάχες έχουν κοστίσει τη ζωή 19 ανταρτών και 15 μελών των «λαϊκών επιτροπών», μέχρι στιγμής.

Στη Ζιντζιμπάρ, ανατολικά του Άντεν και πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, η Ταξιαρχία 155 του στρατού, τα μέλη της οποίας είναι πιστά στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ, που συντάσσεται με τους Χούτι, είναι υπό πολιορκία από την Κυριακή από μέλη των «λαϊκών επιτροπών».

Στην περίπτωση της κοινότητας Ντούφες, που βρίσκεται στον οδικό άξονα που συνδέει Άντεν και Ζιντζιμπάρ, οι «λαϊκές επιτροπές» με την υποστήριξη μαχητών που ανήκουν σε φυλές, κατέλαβαν αργά χθες την περιοχή, μετά από μάχες που κόστισαν τη ζωή σε δύο μέλη των παραστρατιωτικών και πέντε Χούτι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στη Λαχζ, δυτικά του Άντεν, αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας που έπληξαν την αεροπορική βάση αλ Άναντ και ένα κοντινό στρατόπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Υεμένης.

Υπογραμμίζεται πως στις ενέργειες της Κίνας και της Ιορδανίας, όπου η μεν Κίνα προέβη στο κλείσιμο της πρεσβείας και του γενικού προξενείου της στο Άντεν, καθώς και στην απομάκρυνση 613 Κινέζων πολιτών και 279 ξένων, και της Ιορδανίας που απέσυρε ακόμη 130 (στους ήδη 157) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, έρχονται να προστεθούν ανάλογες επιχειρήσεις από την Ινδία, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, τρία ινδικά αεροσκάφη και ένα ρωσικό έχουν αποσταλεί στη Σαναά, προκειμένου να συμβάλλουν στην απομάκρυνση ξένων από τη χώρα, σύμφωνα με μαρτυρία φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα, με ένα πλοίο που απέπλευσε από την Μπάλχαφ, στα ανατολικά της χώρας, η Γαλλία απομάκρυνε δια θαλάσσης 63 ξένους υπηκόους διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 23 Γάλλοι, ενώ όλοι σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν στο Τζιμπουτί.

Σημειώνεται πως από πλευράς της η UNICEF, έχει προειδοποιήσει το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά, για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης της Υεμένης, που οδηγεί την ήδη πάμφτωχη χώρα σε μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, μεταξύ των εκατοντάδων νεκρών των τελευταίων ημερών, βρίσκονται και 62 παιδιά, μόνο για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ενδέχεται ο αριθμός να είναι ακόμη υψηλότερος.

Αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση, πιθανότατα οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό παιδιών που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, και ανήκουν στις τάξεις διαφόρων ενόπλων οργανώσεων.

Δημοφιλή