Κυτταρίτιδα: Μύθοι και πραγματικότητα

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στο σώμα όταν νερό και λίπος τοποθετούνται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Λόγω κακής αιμάτωσης της περιοχής, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εικόνα που μοιάζει με όψη φλοιού πορτοκαλιού. Η Εύη Κρεμμύδα, Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, μιλά για τους μύθους της κυτταρίτιδας και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Η κυτταρίτιδα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν σχετίζεται με τα κιλά των γυναικών και μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Σίγουρα, όμως, τα παραπανίσια κιλά και η συσσώρευση λίπους ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πέρα από την κακή αιμάτωση που μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, ακόμα και το άγχος και το στρες.

Μύθοι και αλήθειες

Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική

Αλήθεια ! Η κυτταρίτιδα φαίνεται να έχει γενετική προδιάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει από μόνο του πως οι γυναίκες που έχουν αυτό το «γονίδιο» είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν κυτταρίτιδα και στον ίδιο βαθμό με τις μητέρες τους. Κι αυτό γιατί η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση πολυπαραγοντική και μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί αντίστοιχα από πολλές παραμέτρους όπως διατροφή, γυμναστική, κάπνισμα, καθιστική ζωή κ.ά.

Κυτταρίτιδα έχουν μόνο οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά.

Μύθος! Σε απόλυτη συνάρτηση της προηγούμενης «αλήθειας» επιβεβαιώνεται πως ακόμα και μια γυναίκα αδύνατη, κατά τα άλλα, μπορεί να παρουσιάζει «όψη φλοιού πορτοκαλιού» .

Το νερό βοηθάει στη μείωση της κυτταρίτιδας!

Αλήθεια! Ο ρόλος του νερού είναι διττός αφού άμεσα βοηθά το σώμα να αποβάλλει τοξίνες και περιττές ουσίες που επιδεινώνουν τη λεμφική «στάση» και έμμεσα καθώς ενισχύει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Η γυμναστική βοηθά στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Αλήθεια! Η γυμναστική βοηθά το μεταβολισμό, πλάθει το σώμα και καταπολεμά το λίπος , μια μορφή του οποίου θεωρείται και η κυτταρίτιδα!

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν και η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική και χρειάζεται ένας συνδυασμός από κινήσεις για να την ξεφορτωθείτε, υπάρχουν και πολλές λύσεις που δρουν επιδερμικά. Εάν επιλέξετε να βάλετε κρέμα προτιμήστε μία που μπαίνει το βράδυ, αφού οι περισσότερες τέτοιες κρέμες αργούν να απορροφηθούν από δέρμα. Ένα ειδικό μασάζ και θα σας χαλαρώσει και θα βοηθήσει στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Πολλοί είναι και εκείνοι που προτείνουν συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν το δέρμα να σφίξει και να δυναμώσει, βελτιώνοντας τα ορατά σημάδια από τις ραγάδες και την κυτταρίτιδα. Τέλος ένα scrub σώματος θα λειάνει την επιφάνεια της επιδερμίδας σας και θα διώξει μακριά τα νεκρά κύτταρα.